Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Klubbdirektören om arenan: "Ett stort svart hål"

En uråldrig ishall som kräver en gigantisk renovering. Det är anledningen till att Mora IK står på randen till konkurs. – Ett stort svart hål som slukar pengar, beskriver klubbdirektören Peter Hermodsson FM Mattsson Arena.

Mora IK har haft större problem utanför isen än på densamma den här vintern, enligt Peter Hermodsson. "Jag har varit mer orolig för att vi inte ska ha någon is att spela på än själva spelet", säger klubbdirektören som går en tuff kamp med att få ekonomin att gå ihop med ett "stort svart hål som slukar pengar", som Hermodsson kallar FM Mattsson Arena.

Annons

Ishallen, som byggdes 1967, är i stort behov av renovering. En kostnad som är helt omöjlig för Mora IK att bära, därför vill klubben att kommunen köper tillbaka ishallen, som MIK själva fick köpa för en krona 2004.

– Klubben blev mer eller mindre tvingat att köpa hallen för att hinna få den ombyggd till elitserien samma år. Det hade aldrig gått om kommunen stått som ägare, förklarar Hermodsson.

Inför en besiktning förra sommaren fick Peter Hermodsson klart för sig i vilket dåligt skick arenan är i.

– Man ser ju bara det yttre, men nu fick jag verkligen visat för mig hur illa det var. Jag är glad att jag lyssnade på arbetsledaren Anders Otterström som berättade för mig.

– Vi har haft byggföretag som varit och tittat och de har bekräftat att ishallen är rena katastrofen. Det kostar så mycket att renovera att ingen allsvensk klubb har råd med de här pengarna som behövs.

Annons

Annons

Om Mora hade spelat i elitserien skulle det ha sett annorlunda ut, menar Hermodsson.

– Det skiljer 40 miljoner kronor, netto, mellan att spela i allsvenskan och elitserien. Men som ett allsvenskt lag klarar vi inte av det här.

Renoveringen skulle ha gjorts för länge sedan, enligt klubbdirektören.

– Men varför ingenting gjorts tidigare, det får du fråga andra som suttit på min post. Jag fick ärva det här och min uppgift har varit att lyfta på varenda sten.

– Bara att få till så att vi har is i augusti behövs det investeras för 14 miljoner kronor. Det ska jämföras med de nio miljoner vi får in av våra sponsorer.

– De pengarna ska ju gå till vår kärnverksamhet, A-laget, våra tre juniorlag och ungdomslagen. Vi kan inte begära att företagen ska slänga pengar i ett stort svart hål.

Hermodsson poängterar att det är Mora IK:s fastighetsbolag som är i kris, inte klubben i sig. Men skulle fastighetsbolaget försättas i konkurs drar det med föreningen i "fallet".

– Klubben har likviditetsproblem, men det beror på att vi tvingats låna ut fyra miljoner kronor till fastighetsbolaget för renovering, och det är bara i år. Det är pengar som vi måste ha för att kunna betala lön till våra anställda.

En del drar paralleller med Leksands IF och deras ekonomiska bekymmer.

– Men de är för dåligt insatta i det här. På årsmötet ska jag visa svarta siffror, det är inte mycket, men klubben går ändå plus. Det trots att vi i fjol tappade tunga sponsorer och totalt 1,7 miljoner kronor.

Annons

Att en bank "vägrar gå med" på ackordsuppgörelsen, stämmer inte, enligt Hermodsson.

Annons

– Beslutsfattarna var helt enkelt inte på plats, så de kunde inte ta något beslut. Vi vet inte när vi ska få besked, men det måste komma under veckan.

Får vi se Mora IK i allsvenskan i höst?

– Ja, det hoppas jag verkligen, det är det vi jobbar hårt för i alla fall.

Fakta

"Arenaaffären"

Lån på 29,1 miljoner
Mora ishall byggdes 1967.
I samband med Mora IK:s uppflyttning till Elitserien 2004 fick klubben köpa hallen för en symbolisk krona.
Sedan dess har hallen kostats på och "marknadsvärdet" har höjts till 36,5 miljoner.
I dag har Mora IK Fastighetsbolag lån som uppgår till 29,1 miljoner kronor. Mora IK har lånat både i banker och av Mora kommun.
Så här fördelar sig lånen:
Reverslån Mora kommun: 19 755 000 kronor.
Bank 1: 3 249 000.
Bank 1: 924 661.
Bank 2: 1 477 500.
Bank 2: 236 663.
Bank 3: 3 500 000.
Summa lån: 26 228 541 kronor.
Förslag till avskrivning av lån: 26 228 541.


Jörgen Wåger

jorgen.wager@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy