Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Säter

Seniorboende lär sig rädda liv

Varje år drabbas mellan 10 000 – 15 000 personer av hjärtstopp. Få av dem överlever. På seniorboendet Ljusterns strand har alla utbildats i hjärträddning. Något som kan dubblera chansen att överleva. – Vi blir ju inte yngre och vi är ivriga att hålla oss i livet, säger ordföranden Björn Grünewald.

Övningsdockan Little Anne användes när kursdeltagarna skulle lära sig hjärträddning.

Annons

Bostadsrättsföreningen Ljusterns strand, beslutade att köpa in en hjärtstartare. I samband med det anordnades även en kurs i Civilförsvarsförbundets regi. Samtliga av de 16 personer som bor i föreningens tio lägenheter deltog.

– Vi har haft en brandingenjör här förut också, berättar Annika Wester.

Efter det besöket finns numera brandfiltar och skumsläckare uppmonterade i de gemensamma utrymmena. Varenda lägenhet har kollats upp och de boende är numera noga med att kontrollera batterierna i sina brandvarnare.

Den här dagen är det Jannike Wåhlberg från Civilförsvarsförbundet som kommit till föreningen. Hon ska dels visa hur hjärtstartaren, den elektroniska defillibratorn, fungerar. Men Jannike Wåhlberg lär också ut hur hjärträddning går till utan en sådan apparat.

Annons

Det är oerhört bråttom när en människas hjärta plötsligt stannar. Räddningsaktionen bör påbörjas inom en minut. Sedan är rekommendationen att hjärtstartare används inom fem minuter.

Annons

Chansen att överleva minskar med upp till tio procent varje minut om inget görs, enligt internationella studier.

Jannike Wåhlberg har tagit med sig uppblåsbara dockor med namnet Little Anne som deltagarna får öva på. Hon uppmanar dem som klarar av det, att gå ner på knä. Det är sannolikt i den positionen man hamnar, eftersom personer med hjärtstopp oftast faller till marken.

Sedan gäller det att hitta rätt punkt att trycka ned på dockan, som består av ett huvud och en bröstkorg. Ett klickande ljud hörs när deltagarna gör rätt.

Jannike Wåhlberg räknar hastigt.

– 30 kompressioner tar ungefär 18 sekunder, säger hon sedan.

Det gäller att ta i ordentligt. Bröstkorgen ska tryckas ner 5-6 centimeter om det ska fungera. Visst kan det hända att revben knäcks. Men hellre det än att personen dör, påpekar Jannike Wåhlberg.

Hjärträddningen är fysiskt ansträngande vilket deltagarna snart blir varse om.

– Men man bör hålla på i 20 minuter. Det är bra att ni är många som går den här utbildningen så att ni kan turas om, säger Jannike Wåhlberg.

Fakta

När hjärtat slutar slå

Hjärtstopp kallas också hjärtstillestånd.

Hjärtstopp innebär att hjärtats pumpförmåga upphör helt och hållet.

Hjärtinfarkt är inte samma sak – då har en del av hjärtat drabbats, hjärtat fortsätter att pumpa men förmågan kan vara nedsatt.

Sannolikheten att drabbas av hjärtstopp ökar med åldern, men även barn och yngre kan drabbas.

Hjärtstopp kan drabba personer som tidigare varit fullt friska utan några som helst symptom.

Cirka fem procent av de som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus överlever.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Annons

Annons

Till att börja med behövde övningsdockan blåsas upp.

De som inte hade alltför stora besvär att ta sig ner på golvet uppmanades att stå på knä. Det är sannolikt i den positionen man hamnar då någons stannade hjärta ska hjälpas igång.


Johan Källs

johan.kalls@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy