Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Grannsamverkan ska rädda fler liv

Grannsamverkan ska hjälpa räddningstjänsten att rädda fler liv. Genom några enkla åtgärder ska grannarna kunna vinna några minuter åt räddningstjänsten. – I Blötberget har 40 familjer redan gått med. Nu vänder vi oss till Nyhammar, säger projektledaren Björn Flinth.

Räddningstjänsten ska få ökade möjligheter att rädda liv tack vare grannarnas hjälp. Tidigare säkerhetschefen på ABB, Björn Flinth, leder projektet där bland annat räddningstjänsten ingår.

Annons

Den tidigare säkerhetschefen på ABB, Björn Flinth, fick idén en dag när han var ute i skogen. Detta mot bakgrund av den senaste tidens uppmärksammade nedskärningar inom räddningstjänsten och sjukvården.

– Det är färre som hjälper människor i nöd i dag. Så jag fick den mycket enkla idén att man skulle kunna stärka gemenskapen i byarna och samtidigt rädda liv. Det här är första gången som någon gör det här i Sverige. Det är egentligen konstigt att ingen har gjort någonting liknande tidigare, säger Flinth.

Projektet "Grannsamverkan mot brand- och hjärtstopp" drivs av Civilförsvarsförbundet i samarbete med SOS Alarm, Svenska kyrkan, ambulansen i Dalarna och räddningstjänsten i Smedjebacken och Västerbergslagen. Björn Flinth är projektledare.

Annons

– I Blötberget har 40 familjer redan gått med. De ska gå en utbildning och har även gått ihop och köpt en hjärtstartare som har placerats mitt i byn. I morgon kväll ska vi ha en informationsträff på Folkets hus i Nyhammar klockan 19:00. Det blir nästa steg, säger Björn Flinth.

Annons

Projektet går ut på att varje granne får möjlighet att vidta en rad olika åtgärder innan räddningstjänsten kommer på plats vid en oönskad händelse. Bland annat utrustas varje hushåll med en insatsplan på grannens hus där det tydligt framgår hur många som bor i bostaden och om där finns några husdjur.

Vidare är tanken att varje hushåll ska utrustas med en brandvarnare som seriekopplas med grannarnas brandvarnare.

– Brandvarnaren kommer tydligt indikera på om det brinner hos någon av grannarna. Den signalen utmärker sig från den signal som uppkommer vid brand i det egna hushållet, säger Björn Flinth.

Tanken är också att byarna ska kunna gå ihop och köpa en hjärtstartare som kan användas innan räddningstjänsten hinner komma.

– Det kostar 50 kronor per år att bli medlem. Vi ska inte tjäna några pengar utan det handlar om att räcka ut en hjälpande hand. I medlemskapet ingår en utbildning en gång om året.

Efter Blötberget och Nyhammar är tanken att projektet ska utvidgas vidare.

– Vi tar det här bit för bit. Men diskussioner förs också med Gonäs, Gräsberg och Hagge även bostadsrättsföreningar i kommunen. Det finns även intresse från Borlänge, Piteå och Stockholm, säger Björn Flinth.

Räddningstjänsten har varit med och tagit fram utbildningsmaterialet.

– Det är en bra idé som ger oss en större chans att rädda liv. Kan vi så vill vi hjälpa till. Förhoppningsvis kan det här ge ringar på vattnet och bidra till att folk tänker mer på sitt brandskydd, säger avdelningschefen på räddningstjänsten, Kent Sjöberg.


Isak Angerbjörn

isak.angerbjorn@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy