Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sista hjälmen från Jofa

1961 fick Jofa AB i Malung världspatent på VM-hjälmen. Den blev förebild för de hjälmar från Malungsfabriken som i decennier syntes i TV och skyddade huvudet på världens hockeyspelare såväl som skridskoåkande barn. På torsdagen gjordes den sista Malungshjälmen. Vid nitmaskinen Lennart Thorildsson som jobbat här i mer än 46 år.

Lars Arvidsson, med 39 års anställning, Lennart Thorildsson, med 46 år och Lars-Gunnar Olsson, med 40 år gjorde i går den sista hjälmen som tillverkas vid Jofa i Malung.

Annons

– Visst känns det vemodigt att tillverkningen upphör, och att våra hjälmar nu ska göras i Kina, tyckte tre av Jofas riktiga trotjänare som samlades kring maskinen och gjorde en sista "riktiga" Jofahjälmen.

Det blev en rosa lekhjälm, som inte ens fick heta Jofa utan Reebok. Tillverkningen pågick tills materialet tog slut.

Lennart Thorildsson, 61, satt vid maskinen. Han har jobbat vid Jofa i Malung sedan han gick ut åttonde klass för 46,5 år sedan. En stor del av den tiden har han gjort ishockeyhjälmar.

– Hur många hjälmar jag gjort genom åren har jag ingen aning om, men nu blir det i alla fall inga fler, säger Lennart.

Han gjorde sin sista hjälm tillsammans med att par av de arbetskamrater, som jobbat längst tillsammans. Lars-Gunnar Olsson, som har varit här i 40 år, och Lars Arvidsson i 39 år.

Annons

Annons

Tre trotjänare - med tillsammans 125 års erfarenhet av att tillverka ishockeyskydd. Nu får de jobba vidare i lagret som finns kvar i Malung.

Jofahjälmens första stora affischnamn var Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson, landslagsstjärna och världsmästare på 50- och 60-talen, svensk mästare med Leksand och rötter i Forshaga. Det var han som slog den avgörande pucken mot Kanada - den som i ett klassiskt radioreferat "glider in i mååååål".

Genom åren har många ishockeystjärnor, tidvis nästan alla, haft Jofahjälmen som huvudskydd:

Namn som Lennart "Lill-Strimma" Svedberg, Börje Salming, Peter Forsberg, utländska stjärnor som Larionov, Nedomansky, Jagr, Lemieux. För att inte glömma Wayne Gretzky, som envist höll fast vid sin gamla Jofahjälm, oavsett vilka nya och förbättrade modeller som lanserades.

Under decennier var Jofahjälmen den dominerade i klubblag och olika landslag. Den syntes bra i TV-sända matcher på planen, i spelarbåsen och även i utvisningsbåset.

Hjälmen bidrog starkt till att sätta Malung på kartan, men nu är det slut på tillverkningen här. Kvar i Malung av anrika Jofa blir lagret med 14 anställda.

Hur många hjälmar som tillverkats i Malung under drygt 50 år kan ingen säga exakt.

– Barnhjälmen som tillverkats i drygt 25 år har gjorts i en miljon exemplar. De senaste 20 åren har det gjorts mellan 150 000 och 230 000 hjälmar per år i Malung, säger Jan Persson, 45.

Annons

Efter 27 år vid Jofafabriken, och fackligt engagerad i tuffa förhandlingar som föregått nedläggningen, blir han arbetslös vid årsskiftet

Annons

I handen håller han en Jofahjälm i ny modell. Utvecklad i Malung. Men "Made in China".

Jan Persson visar upp nästa generation Jofa-hjälm - Made in China - och tycker väl att det känns "sådär".

Ett urval av de hjälmar som har tillverkats i miljontal genom åren vid Jofa i Malung.


Anders Mojanis

anders.mojanis@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy