Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Fäbodbrukare har fått nog

Efter vargattacken i Nysjöns fäbodar förra veckan är djurhållaren Hans-Olov Backlund uppgiven. – Snart orkar jag inte mer, säger han till tidningen. Nu har han tagit hem djuren från fäboden.

Efter vargattacken i Nysjön förra fredagen har Hans-Olov Backlund tagit hem djuren från fäboden.

Annons

Det var förra fredagen som räkningen av djur vid Nysjöns fäbodar, där Hans-Olov Backlund är ansvarig för djuren, visade att fyra får fattades. Han tog sig till fäboden och väl på plats upptäckte han får efter får som låg sönderrivna på marken. Hans-Olov Backlund kunde snabbt konstatera att det var vargen som varit i farten.

Nysjöns fäbodar och ett stort område runtikring är omgärdat av ett elektriskt stängsel, och grindarna var enligt Hans-Olov Backlund stängda när vargarna slog till. Det finns en lucka i stängslet ned mot sjön, men den vägen tror han inte att vargarna tagit sig in. I stället tror han att de hoppat över grinden.

På lördagen kom en besiktningsman från länsstyrelsen som kunde säkerställa att det varit varg som dödat fåren. Nu har Hans-Olov Backlund ansökt om skyddsjakt på samtliga vargar i området. Tre andra ansökningar på skyddsjakt i området avslogs under tisdagen, men han hoppas ändå på att få sin ansökan beviljad.

Annons

Annons

Hans-Olov Backlund har varit fäbodbrukare i Nysjön sedan 13 år tillbaka och djurhållare hemma i Linghed sedan 80-talet.

– Snart orkar jag inte mer. Folk vill ha lyxen med levande fäbodar, öppna landskap och djur som rör sig i det fria. Men det är så mycket som motarbetar oss som jobbar här. Fäboden är ett kulturarv som håller på att raseras.

Han är kritisk till den krångliga byråkratin, framför allt att det tar så lång tid att bevilja skyddsjakt.

– De provocerar folk till tjuvjakt på det här sättet. Vi hade velat ut och jagat vargarna direkt, men då hade vi rört oss på fel sida om lagen.

– Man skulle ha gett sig ut efter de där vargarna redan i helgen. Nu har vi redan sett spår av dem igen, och folk i fäboden är rädda, säger Hans-Olov Backlund.

Själv har han tagit hem boskapen från Nysjöns fäbod, men de personer som bor i fäboden för tillfället har begärt att elstängslet som omgärdar fäboden fortsatt ska vara påslaget och att grindarna ska hållas stängda, trots att inga betesdjur finns kvar.

Nysjöns fäbodar är den största fäboden i Falu kommun med 45 stugägare, enligt Hans-Olov Backlund. På plats finns flera familjer med små barn och flera av dem blev skärrade av att se de döda och sargade djuren.

– Vissa av barnen har börjat sängväta efter att ha sett de rivna fåren.

Hans-Olov Backlund är kritisk till hur kadaverhanteringen gick till från länsstyrelsens sida. Han ringde dem redan under helgen, men fick bara nummer efter nummer utan att hamna någonstans. Till sist tog han och andra i fäboden tag i saken själva och körde ut kadavren utanför fäboden, där det fortfarande luktar från de döda djuren.

Annons

Nu hoppas Hans-Olov Backlund att vargarna i området hittar en älg eller liknande, så att de inte återvänder till fäboden.

– Nu har de ju lärt sig att man kan hitta mat där.

Fakta

Juli/augusti

Kurberget: 2 döda djur

Alderbacka: 22 döda djur

Grejsans: 7 döda djur

Nysjön: 4 döda djur


Martin Åkerblom

martin.akerblom@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy