Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

När Lagerlöfsgården försvann

Annons

I gårdagens tidning frågade signaturen "Gösta B" vem som rev Lagerlöfsgården i Falun.

Selma Lagerlöf hade flyttat till Falun främst för att kunna umgås med sin familj. Här fanns hennes syster Gerda och svåger med tre barn. Från att ha bott enkelt på Elsborg, kunde hon flytta till en paradvåning i Centralpalatset vid Stora Torget. Därifrån tog hon 1907 steget till den bergmästaregård vid Villavägen, som hon lät restaurera och bygga till. Sedan hon fått Nobelpriset 1909, köpte hon tillbaka barndomshemmet Mårbacka.

Annons

Annons

Hon blev under många år sitt Faluhem trogen, och vistades här emellanåt för att få arbetsro. Speciellt vurmade hon för sitt arbetsrum med bibliotek. På 1930-talet skrev hon över byggnaden på sin syster och svåger. Selma gick ur tiden 1940. Gården övertogs på 50-talet av barnen till familjen Ahlgren.

År 1954 meddelade systerdottern Helena Ahlgren, att hon skulle öppna gården för allmänheten. Efter sex år deklarerade syskonen Ahlgren att gården av ekonomiska skäl skulle säljas. Någon intresserad köpare som kunde driva gården vidare fanns inte och Falu stad började planera för att använda tomten för ett radhusbygge.

Oppositionen kom från Lions som tillsatte en kommitté och gjorde en insamling för att rädda boksamlingen. Lions genomförde sedan en ny insamling för att rädda lösöret från auktionering, men dessvärre var intresset från falubor och Falu stad måttligt. De insamlade medlen räckte därför inte till förvärv. Då fick kommittén en privat donation från en dam i Stockholm och auktionen avblåstes i sista stund.

Det kunde dock inte hindra att Falu stad stod fast vid sitt beslut att gården skulle bort och hösten 1968 revs huset. Lösöret samt interiören till arbetsrummet med bibliotek, togs däremot om hand och magasinerades. Rivningen av Lagerlöfsgården gav upprörda känslor på många håll och Falun gjorde dessvärre bort sig inför hela landet.

Annons

År 1984 byggdes Dalarnas museum till, och då reserverades ett utrymme i nybygget för biblioteket. Året därpå uppfördes rummet som en ny avdelning inom museet. Det var blandade känslor kring att återuppföra rummet. Låt Selma vila i frid! sa kommunens dåvarande kulturchef. Men tillkomsten av rummet blev en oväntad succé. Sedan dess har Selma Lagerlöf blivit en viktig del av museets verksamhet.

Örjan Hamrin

författare till boken Staden som försvann

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy