Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Hundskolan 1: Första mötet med valparna

Familjen Lobell-Gesar på Karlsviks gård strax utanför Falun går i väntans tider. Mamma Inger har tingat en goldenvalp från Vikmanshyttan och fått pappa Tommy med på noterna. Till glädje för barnen Daniel, 10, och Evelina, 8, som hittills bara haft norska skogkatter och maine cooner hemma på gården.

Moderskärlek. mjölken börjar sina men fortfarande får valparna en skvätt mjölk an mamma Honey som egentligen heter Donshellas Midnight Star.

Annons

Det är en solig kväll i maj när hela familjen för första gången hälsar på valparna och mamma Honey i Vikmanshyttan. De sju småttingarna har hunnit bli sex veckor, och Inger vill se hur de utvecklats och hur tiken uppträder tillsammans med sina valpar.

- Det är jag som alltid önskat mig en hund och nu tjatat mig till en valp, erkänner hon.

Så i den här familjen är Inger den självskrivna ledaren, som med kärlek och konsekvens ska fostra det lilla livet. Hon har mångårig erfarenhet av att föda upp raskatter och vill ha en tik ifall att hon skulle vilja ta en valpkull någon gång framöver.

Ett märkligt "pirri-pirr" ljuder mellan träden på Donshellas kennel i Vikmanshyttan. Det är uppfödaren Torild "Pirri-Pirr" Nordin som samtalar med valparna på sitt speciella sätt.

Annons

- Alla som köper en valp här måste lära sig att "pirri-pirra" från långt nere i magen, säger han med ett skratt men på fullt allvar.

Annons

Det märks direkt att småttingarna lärt sig älska ljudet och följer efter Torild hack i häl så fort han låter. Till och med våra tafatta försök att "pirri-pirra" godtas av de frimodiga valparna, som snart tumlar runt i gröngräset och gosar med oss allihop fast vi aldrig setts förut.

- Helt fantastiskt! De här valparna är ju hur härliga som helst fast de är bara sex veckor, utbrister Inger och får medhåll av Tommy och barnen.

De är jättenöjda och tycker det är underbart med alla stora och små hundar som lever här i bästa samförstånd. Kennelägarna Torild och Inger-Louise kan nämligen inte tänka sig att placera om sina avelsdjur när de gjort sitt. I stället låter de dem leva livets glada dagar som pensionärer hemma på gården.

- Det tycker jag om och känner mig trygg efter att ha kollat upp den här kenneln både med rasklubbens valpförmedlare och tidigare valpköpare, konstaterar Inger.

Mitt ibland oss ligger mamma Honey och bara njuter av tillställningen. Hon ställer fortfarande tålmodigt upp och stöttar hela kullen med en slurk mjölk innan upptäcktsfärden fortsätter ut på blomsterängen.

- Det är mycket "pirri-pirrandets" förtjänst att valparna är så sociala, framhåller Torild, som redan på tredje veckan efter födseln börjar krypa ner i lådan och "pirri-pirra" för mamman och valparna.

Han fortsätter med sitt trygga "pirri-pirrande" när valparna ska lära sig något nytt som att äta köttfärs med äggula i pyttesmå portioner.

Sedan står det inte på förrän de nästan tar ner honom av glädje när han kommer och "pirri-pirrar".

- Rösten är jätteviktig och "pirri-pirrandet" minns de hela livet. Jag kan träffa en valp jag inte sett på två år och behöver bara "pirri-pirra" så kommer den, berättar Torild.

Annons

Annons

Nu har han och mamma "Honey" två veckor till på sig att fortsätta utveckla och fostra valparna innan de ska skiljas åt och flytta in i nya hem.

Under den sista veckan ska de också veterinärbesiktas, tatueras i örat och få sin första parvospruta. Dessutom ska de vara avmaskade två gånger innan de lämnar föräldrahemmet med lite färdkost för att få samma mat till att börja med.

Inger vet fortfarande inte vilken av valparna hon kommer att få med sig hem till Karlsvik om ett par veckor. Det har hon överlåtit åt uppfödarna att avgöra, efter att ha berättat om vad familjen vill med sin hund.

Med sig tillsammans med valpen får familjen då också handlingar som köpekontrakt, stamtavla och veterinärintyg, samt den lilla boken Välkommen goldenvalp.

- Dessutom vill jag att de nya ägarna skriver på liv- och veterinärvårdsförsäkring åt valpen redan här. Då bjuder jag i gengäld på en försäkring för dolda fel, som gäller i två år, säger Torild.

Vid åtta veckors ålder flyttar alltså valparna hemifrån. Men redan efter en månad, när de är tolv och ska vaccineras om, håller Torild och Inger-Louise första valpträffen.

En träff som kommer att följas av flera, då de vill följa valparnas uppväxt och förvissa sig om att de har det bra och trivs med sina nya ledare.

Köp!

… En renrasig ID-märkt valp som åtföljs av köpekontrakt med valpfakta och pris.

…Den ska ha stamtavla (registreringsbevis) från Svenska Kennelklubben med namn, födelsedatum, registreringsnummer, föräldrar och andra förfäder.

…Det ska också finnas veterinärintyg som inte är äldre än en vecka, och där det står U.A. (utan anmärkning) på alla punkter.

Annons

…Valpen ska ha fått första parvovaccinationen och vara avmaskad två gånger.

Köp inte!

…En valp som påstås vara renrasig men inte har stamtavla och alltså inte är registrerad i Svenska Kennelklubben.

Annons

Orsaken är ofta att föräldrarna inte är friröntgade och godkända för avel. De kan vara behäftade med höftleds- eller armbågsfel som kan nedärvas till valparna.

Det kan stå dig dyrt som valpköpare, då försäkringen inte gäller om valpen ärver den här typen av fel från icke godkända föräldrar.

Obs - denna artikel är en återpublicering från 2004. Vår hundskola blev mycket populär, nu får du en ny chans. Vi kommer också att få möta familjens valp som vuxen.

Fakta

Aktiv jakt- och familjehund

Golden retriever är den tredje populäraste hunden i landet efter labrador retriever och schäfer.

Det är i grund och botten en apporterande fågelhund, men så öppen och social att den passar till det mesta.

För att trivas behöver den en aktiv familj, som trivs med att vara ute och röra på sig. Lydnad, agility, spår, sök och jakt passar rasen alldeles utmärkt.

Det är en tämligen stor ras och en vuxen golden retriever väger 30–35 kilo.

Hanen har en mankhöjd på 56–61 cm och tiken 51–56 cm.

Priset för en registrerad valp ligger på 10 000 -12 000 kronor.

Siesta.Uppfödaren Torild "Pirri-Pirr" Nordin och sexårige Hilmer tar sig en välbehövlig siesta efter lekstunden med valparna.

Annons

Familjelycka. Helt slut efter leken i gröngräset bärs fyra av valparna hem till sängen av Tommy Gesar, inger Lobell, Daniel Gesar och Evelina Gesar.

Bus. Daniel Gesar och Evelina Gesar busar och kelar med valparna.

Mysstund. En riktig mysstund i gröngräset har Daniel Gesar tillsammans med de här två valparna som ingenting hellre vill än gosa med honom.

Annons

Golden retriever är vår näst populäraste hundras.

Hundkärlek. Evelina mår gott i gröngräset med två av de sex veckor gamla goldenvalparna.


Pia Persson

pia.persson@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy