Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Mora

Elever skapar trendiga kläder av second hand

Det flödar av kreativitet hos eleverna på Modeakademin vid Mora Folkhögskola. – Vi har fått plocka bland gamla kläder Röda Korsets Second-hand butik och sytt om dem till trendiga modeplagg, säger Älvdalstjejen Sofia Johansson, en av 13 elever på den årslånga utbildningen.

Amanda Asp har valt en låg kameravinkel på sitt foto för att få fram den storslagna vita färgen på plagget med en matchande himmel som bakgrund till modellen.

Annons

Det låter enkelt. Men bakom orden ligger ett omfattande arbete.

Mellan den 18 januari fram till den 2 februari visar Sofia tillsammans med sina kollegor 13 fotografier och några kläddockor på Hyllan i Mora Kulturhus. Dessutom presenterar de utvalda så kallade outfits, personligt uppklädda, modedockor i Röda Korsets skyltfönster i Mora.

Modeakademin är en årslång kurs som premiäråret drog i gång hösten 2009.

– Det är mycket bred utbildning som innehåller modeteckning, formgivning, mönsterkonstruktion, fotografering, sömnad med mera. Det är en utmärkt bas till att söka sig vidare till många passade mode och design- yrken, berättar Örebrotjejen Amanda Asp, som arbetat som fotograf innan hon började studera på Modeakademin.

Annons

Redan förra året samarbetade Modeakademin med Röda Korset och då fick eleverna bland annat stajla upp och designa Röda Korsets skyltfönster i den lokala second hand-butiken.

Annons

Den här gången har eleverna åter fått plocka ut material ur butikens sortiment med uppgiften att skapa plagg med uttryck och identitet utifrån ett tema. I uppgiften ingår att även få fram temat på ett foto med handplockade modeller.

– Jag valde temat dramatik, uttrycker Carolin Bäcke, Malung, och hon presenterar bildmässigt en suggestivt svävande svart modestämning på sin modell.

Ett val som ligger i kontrast till Amanda Asp val av vitt, en modefärg som enligt Amanda ligger i tiden.

– På mitt foto har jag valt en låg kameravinkel för att få fram den storslagna vita färgen på plagget med en matchande himmel som bakgrund till modellen.

Sofia Johansson blandar det svarta och vita på två modeller i eleganta kontraster.

– Vi har fått jobba i grupper tillsammans med två assistenter och valt modeller ur elevgruppen och någon modell utifrån i enstaka fall.

Enligt Amanda är det en nyttig övning för att i början av en modekarriär blir det ofta assistentsysslor inledningsvis som arbetsuppgift

Alla tre konstaterar att kursen är oerhört inspirerande och lärorik.

– Det är bra lärare som lyfter fram våra kunskaper och vi vågar ta ut svängarna i skapandet. Dessutom lär vi elever mycket av varandra och får mycket energi av undervisningen.

Under den kommande terminen får eleverna, förutom att förbereda en egen modevisning i maj, även besöka olika högre skolutbildningar inom mode och design runt om i landet.

Annons

Annons

Läraren Karin Karlsson konstaterar, inför utställningen i kulturhuset samt i Röda Korsets skyltning, att dagens mode alltmer handlar om identitetsskapande och att kommunicera med sig själv.

– Att handla second hand är en självklarhet för mode intresserade. Ett allt mer tydligt miljöengagemang och en generation som värdesätter unika uttryck skapar en stor och efterfrågad marknad av begagnade kläder.

Carolin Bäcke, Malung, presenterar bildmässigt en suggestivt svävande svart modestämning på sin modell.

Sofia Johansson blandar det svarta och vita på två modeller i eleganta kontraster på sitt foto.


Hans Olander

hans.olander@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy