Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Konståret 2011 i Dalarna

Debatt kring salonger, en hel del grafik och så måleri. Mycket var sig likt under konståret som gick i länet, men det var också ett år som innehöll mer konstfoto och videokonst än tidigare år. En trend som håller i sig, hoppas kulturredaktionen som gjort några nedslag bland konsthändelser 2011.

Fotokonstnär Helena Blomqvist deltog både i Avesta Art och i en separatutställning på Meken i Smedjebacken.

Annons

Konstnatten

Falu Gruva, Falun

22 januari - 29 januari

Konstnatten i Falun övergick i år från att pågå en kväll vid Falu gruva till att bli en festival under en hel vecka med utställningar vid gruvan, på Nisserska, Dalarnas museum, Hörnan, Magasinet och Galleri Se. Ett stort antal konstnärer deltog bland dem, Peter Johansson som gav konstvandring i gruvan, Mats Lodén som visade installation. Förutom dalakonstnärer deltog 18 Gävleborgskonstnärer i utställningsveckan.

Mora Vårsalong

Mora kulturhus

8 april - 2 maj

Konstnären Peter Johansson startade debatt (igen) när han som kommissarie till vårens salong i Mora kulturhus endast valde ut åtta konstnärer av femtio sökande. "Det var otroligt lite av moderna tekniker. Konstlivet i Dalarna är odjärv", sa bland annat Johansson.

Annons

Annons

Konstvideofestival

Magasinet, Falun

5 maj - 7 maj

Flera internationella videokonstnärer medverkade i en videokonstfestival på Magasinet i Falun. Bland annat premiärvisades Johannes Nyholms hypade Las Palmas. Trailern med den, till synes, överförfriskade babyn har setts av drygt åtta miljoner tittare på Youtube . Medverkade gjorde också Katarina Löfström, den tyska konstnären John Bock och de amerikanska konstnärerna Richie Budd, Marilyn Minter och Reynold Reynolds.

Katarina Löfström

Galleri Se Konst, Falun.

7 maj - 4 juni

I maj kunde vi se nedslag i välrenommerade konstnären Katarina Löfströms konstnärskap på Galleri Se Konst i Falun. Fragment av färdiga verk, skisser och delar av pågående projekt visades i lokalen som för utställningen byggts om med blå matta.

Vincent Skoglund/Joris Martens

Dalarnas Museum

21 maj -14 augusti

Sommarens utställning på Dalarnas Museum var två. I fem bildserier undersöker konstfotograf Vincent Skoglund skogslandskapet i Dalarna. Belgaren Joris Martens visade med grafik och film utsnitt ur berättelser där naturen var temat.

Avesta Art

Verket, Avesta

4 juni - 11 september 2011

Årets tema på Avesta art, Sagolikt, fångade väl årets upplaga av utställningen i gamla verket där det vackra gavs lika mycket plats som det hotfulla och mystiska. Från Stina Wirséns livsbejakande Vem-berättelse över Kaj Engströms stumma dockarmé till Helena Blomqvist skickliga - och skrämmande - iscensättning av utsatta flickebarn. Hanna Beling visade skulpturer i vax intill Anders Stimmers verk där lättklädda kvinnor rörde sig i Bauerskogar.

Jakob Westberg, Hilda Lindström och Nina Edling

Annons

Galleri Hörnan, Falun

18 juni - 15 juli

Borta - hemma. Nära - långt ifrån.

Det var teman när tre unga konstnärer uppvuxna i Dalarna visade sina verk på Galleri Hörnan i Falun.

Träsnitt, skulptur, teckning, video och textil var teknikerna. Titeln 4432 km syftar på avståndet mellan deras nuvarande bostadsorter där de går konstnärliga utbildningar; Umeå, Wroclaw och London.

Annons

Helena Blomqvist

”Le petit soldat”

Meken, Smedjebacken

25 juni - 28 augusti

Humor blandas med allvar i Helena Blomqvist magiska bildvärldar. I somras fanns möjlighet att se två utställningar i Dalarna med fotokonstnären som räknas som en av landets främsta. I samlingsutställningen Avesta Art deltog hon med serien The Elephant Girl, i separatutställningen på Meken visade hon tre bildsviter, sammantaget ett 50-tal verk.

Anders Petersen

Magasinet, Falun

28 juni - 14 augusti

Magasinet i Falun lyckades knyta till sig internationellt erkände och prisbelönte fotografen Anders Petersen.

Under sommaren kunde man se hans fotoserie From Back Home i det stora godsmagasinet intill stationen i Falun. I utställningen, som tidigare har visats på Fotografiska i Stockholm och på Värmlands museum, återvänder Petersen till sin uppväxt i Värmland. Stina Rapp såg ett närgånget och imponerande självporträtt i 120 delar.

Berndt Pfeifer

Galleri Hörnan, Falun

15 augusti - 10 september

Tsunamin i Japan och dödsskjutningarna på Utöja.

Händelser som tyske konstnären Berndt Pfeifer bearbetar i sina träsnitt. Under hösten visades hans politiska konst i Falun.

Helena Elfgren

Borlänge bibliotek

till och med 7 september

Sörmländska konstnären Helena Elfgren öppnade hösten på Borlänge bibliotek med måleri och grafik.

Annons

Strukturer i naturen var ett återkommande tema med mjuka växtorganismer, skrovliga stenytor och släta vattenspeglar.

Stina Wollter

Galleri Se Konst, Falun.

10 september - 24 september

Stina Wollter är årets grafikstipendiat, ett stipendium som delas ut av Galleri Se Konst, Dalarnas Museum och Rättviks Konsthall.

I september ställde hon ut på Galleri Se konst i Falun.

Trådar är ett återkommande tema i Stina Wollters bildvärld. Trådar som länkar till upplevelser, platser och människor som tillsammans bildar självporträtt i flera delar och lager.

Grupputställning Stentryck

Annons

Galleri Se Konst, Falun.

1 september - 3 september

I slutet av juni arbetade åtta dalakonstnärer tillsammans på Vikmanshyttans stenlito tryckeri. Resultatet av arbetslägret visades i en kort utställning på Galleri Se Konst i Falun. Medverkande konstnärer var är bland annat Jordi Arkö, Kerstin Bergman och Björn Ståbi.

Björnström - Ottelin

Leksands Kulturhus

7 september - 8 oktober

I höstas gav Leksands kulturhus en intressant inblick i kvinnorna Björnström-Ottelins konstnärliga liv som pågick på flera kontinenter. Per Åke Backman lyckades med hjälp av brev, mängder av fotografier och interiörer från Kaptensgården i Tibble rekonstruera familjens liv.

Det blev en fascinerande berättelse att ta del av som genom de ingående personporträtten samtidigt gav en större bild av Sverige och Europa under en viktig del av 1900-talet.

Olle Kåks

Wahlmanska huset, Hedemora

21 oktober - 13 november

Under några veckor i höstas bjöds Hedemoraborna en fin utställning av konstnären Olle Kåks, som föddes och delvis växte upp i Hedemora.

Kåks blandar modernism, naturalism och folklore i sin egna eklektiska bildvärld. Han backar inte för det dekorativa, i stället anammar han det, vrider och vänder och lyckas komplicera det vackra, här finns ett brödraskap med Matisse som Kåks beundrade för hans "intelligenta dekor". I Hedemorautställningen fanns även en serie i blandteknik där Kåks upprepar olika prickade mönster, här märks krokar till Jackson Pollocks abstrakta expressionism lika mycket som till Matisses befriande färgmåleri.

Annons

Yngve Svedlund, Lennart Jansson

Meken, Smedjebacken, Orsa kulturhus

8 oktober - 3 november, 3 december - 7 januari

Yngve Svedlund och Lennart Jansson nyöppnade renoverade Meken i höstas. Båda blev prisbelönade förra året, Svedlund med Johan Ahlbäckspriset och Jansson med Smedjebackens kulturstipendium. Jansson inspireras av hembygdens Smedjebacken, Svedlund hämtar motiv från industri och folkliv. Svedlunds måleri och grafik visades också i Orsa kulturhus i en separatutställnling i slutet av året.

Annons

Dalarnas konstförenings Höstsalong

Rättviks kulturhus

29 oktober - 3 december

Platsen, urvalet och omfånget. Det var mycket som var nytt när Dalarnas konstförenings höstsalong, DalaKonst 11, öppnade i Rättvik. Det var en ovanligt sparsmakad höstsalong med endast 65 antagna verk av drygt 500 inlämnade.

Kanske tyckte inte årets kommissarie Johan Cederlund att så mycket mer nådde verkshöjd, men tidningen gissade att den, i jämförelse med Dalarnas museum, lilla lokalen bidrog till det snäva urvalet.

Men visst finns det intressant och bra konst att titta på i årets utställning.

Bland det mest sevärda var två verk av Berit Melin, Pernilla Wesströms två skickligt utförda tryck där hon använt stenlitografitekniken. Margareta Holmer och Erika Nordqvist bidrog båda på ett positivt sätt till utställningen med naivistiska verk i blandteknik.

Lahti-Falun-Grafik

Dalarnas museum

12 november - 8 januari

I november öppnade en utställning på Dalarnas museum med grafik från Finland och Sverige. 24 konstnärer från Grafiska konstnärsföreningen i Lahti gästade Falun och möttes i en utställning verk av lika många grafiker från Dalarna. Naturmotiv och en hängivenhet åt känslan ringade in det nordiska lynnet som återspeglades i verken.

Annons

Niklas Mulari

Rättviks konsthall

10 december - 29 januari

Ljust möter mörkt och arkitektoniska former kombineras med organiska i Niklas Mularis väl utvecklade måleri som fortfarande visas i Rättviks konsthall.

Till utställningen i Rättvik har Eskilstunabaserade Mulari i huvudsak med sig nya verk. En mjuk lila färg går igen i flera av målningarna liksom olika signalformer, konen, kvadraten och de rundade hörnen. Mulari kombinerar gärna organiska former med kubiska i samma verk och balanserar mästerligt olika element mot varandra.

Hanna Nielsen

Mora kulturhus

17 december - 26 januari

Hanna Nielsen är uppvuxen i Mora men bor sedan länge i London där hon nyligen utexaminerades från universitetet Middelsex. När hon för andra gången ställer ut på Mora kulturhus visar hon i objekt och film som tar avstamp i hur människan avskärmar sig med musik och elektronik.

Annons

Peter Dahl

Zornmuseet, Mora,

t o m 11/3

En frodighet som formmedvetet hyllar livets brokighet och olika temperament mötte Anders Lagerquist i Zornmuseets stora utställning med verk av Peter Dahl. En retrospektiv som sträcker sig från ett tidigt verk daterat 1948 fram till idag. Sviten Kalles dröm kommenterar hans påtagligt explicita målning Liberalismens genombrott i societeten som var nära att rendera honom ett fängelsestraff för majestätsbrott.

I Mora visas flera av Dahls verk från 80-talet då han utgick från Bellmans epistlar, både mindre litografier och de gigantiska verk som nästan täcker en hel vägg.

"Bellmanlitografierna är skäl nog att besöka denna omfattande utställning", skrev Lagerquist.

Frodighet, erotik, fest, djupaste glåmighet och misär samsas sida vid sida i bilder som gett skalden förnyat liv i ett mästerligt formspråk.

Annons

Anders Stimmer, från Smedjebacken, deltog i Avesta Art.

Anders Petersen visade fotokonst på Magasinet i Falun.

Olle Kåks visades på hemmaplan i Hedemora.

Utställningen med verk av Peter Dahl visas fortfarande på Zornmuseet i Mora.


Cecilia Ekebjär

cecilia.ekebjar@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy