Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ulwa Neergaard

Ulwa Neergaard, barnbarn till Carl och Karin Larsson, under åren 1975 - 1987 intendent på Carl Larsson-gården, har avlidit vid en ålder av 88 år.

Ulwa sörjs närmast av sina syskon med familjer.

Tidigt började jag att lära känna Ulwa, en av många släktmedlemmar i den stora familjen Larsson.

När Ulwa tillträdde som Carl Larsson-gårdens första heltidsanställda intendent år 1975 var jag föreningens revisor. Från den här tiden - nu 35 år - växte en vänskap fram mellan mig och Ulwa och som även kom att omfatta hela min familj.

Ulwa startade sitt nya arbete med att fortsatta strukturera visningsverksamheten, började vidareutbilda guiderna tillsammans med att ha ansvar för vård av hus, inventarier och trädgård.

Annons

ABC - ett informationsblad till släkten, började också komma med senaste nytt från Artistkåken.

Annons

I sitt arbete utåt konstaterade Ulwa snabbt att kunskapen om Carl Larssons konstnärskap ofta stannade vid akvarellerna från Sundborn och Ett hem.

Den bilden gav inte konstnären någon som helst rättvisa.

Med det startade Ulwas enorma arbete som resulterade i praktverket Carl Larsson. Signerat med pensel och penna.

Ett bättre sätt att synliggöra konstnären, författaren och människan Carl Larsson går inte att finna.

Vilken annan person har kunnat åstadkomma ett sådant mäktigt arbete, som omfattar så många, många års research om Carl Larsson och hans liv, än Ulwa?

Det är svårt att se att någon annan skulle vara utrustad med den hängivenhet, envishet och självdisciplin som detta arbete innebär.

Det Ulwa har åstadkommit under sin livstid är helt fantastiskt och oerhört betydelsefullt inom konstvärlden.

Det gäller för såväl museerna som de stora auktionsföretagen, som använder boken som referensmaterial.

Inte att undra på att det här arbetet resulterade i en kunglig medalj.

I planeringsarbetet inför flera utställningar har Ulwa varit en ovärderlig kontaktperson.

I sin gärning hade Ulwa samlat information om när och var ett konstverk senast hade synts och oftast ett namn på en ägare.

Det har varit till stor hjälp för flera museer såsom till exempel Blaafarveverket, dit Ulwa även skrev texten till de utställda målningarna, Nationalmuseum, Victoria & Albert Museum, London och nu senast den stora utställningen i München, Ein schwedisches Märchen, där också Ulwa har varit till hjälp i katalogarbetet.

Annons

Ulwa var den som kunde sin Carl Larsson som bäst och det har verkligen varit till stor nytta för mig under alla de år jag var Carl Larsson-gårdens intendent.

Annons

Här blev Ulwa min mentor.

Det är inte bara en gång utan många som jag har åkt hem till Ulwa för att diskutera och försöka reda ut, om det var vår Carl Larsson, som har målat den presenterade bilden av ett konstverk.

Frågor har kommit från auktionsföretag, privatpersoner och även från polis.

Självklart har Ulwas ord varit vägledande i bedömningen och en stor trygghet för mig.

Skötseln och driften av Carl Larsson-gården har alltid engagerat Ulwa.

Under årens lopp har det varit livliga diskussioner om många saker, små som stora.

Ulwa var den personen, som rönte mycket respekt för sina åsikter och som många lyssnade till.

Det Ulwa alltid har arbetat för var att Lilla Hyttnäs ska vara och förbli den släktgård som Carl och Karin önskade. En möjlighet för alla i familjen att komma till och lära känna varandra.

År 1996, när släktföreningen skulle fira 50-års jubileum, fanns ett önskemål om någon kunde skriva ner vad som hänt.

Frågan gick till Ulwa som tog sig an den stora utmaningen med gott mod och glädje.

Resultatet blev inte en liten skrift utan en bok om släktföreningens tillkomst och 50-åriga arbete. En riktig släkt-krönika!

En sammanställning över Carl Larsson-gårdens om och tillbyggnader blev ytterligare ett uppdrag och resultatet överlämnades vid släktföreningens 60-års jubileum - en gåva i form av en CD-bok Från enkel parstuga till ett konstnärshem 1889 - 1915.

Annons

Ulwa hoppades att med den sammanställningen ge alla insikten om att Lilla Hyttnäs är ett allkonstverk skapat av konstnärsparet Carl och Karin tillsammans.

Ulwa har alltid varit den som har brytt sig om, tagit reda på vad som hänt och upprätthållit kontakt med arbetskamrater och med många vänner runt om i världen.

Annons

Ett brev har aldrig varit obesvarat.

Hennes korrespondens har varit omfattande.

Omtanken om hennes älskade Otto, samhörigheten med syskonen och deras familjer har alltid varit stor.

Den gemenskapen det har skapat känns helt fantastisk att stå bredvid och bevittna.

Syskon-middagar och många gemensamma resor vid högtidsdagar har genomförts med stor glädje och många gånger i Carl Larssons fotspår.

Vi i hela min familj, som har haft förmånen att få kära känna Ulwa under en mångfald av år, känner en stor saknad och framför nu ett stort och varmt tack från oss alla genom

Marianne Nilsson

Intendent på Carl Larsson-gården

åren 1991-2009

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy