Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gagnef

Kvinnor som gör skillnad

Gagnefs kultur- och bibliotekschef Liselotte Stöby Ingvarsson, till vänster, tar emot boken av Anki Enevoldsen och Sofia Jarl, båda (C).  Foto: Kent Olsson

Annons

I år är det 30 år sedan Sverige fick sin första jämställdhetslag.

- Det var dåvarande jämställdhetsministern och Centerkvinnan Karin Andersson som drev genom lagen, påpekade Anki Enevoldsen när hon och Sofia Jarl, båda (C), besökte Djuråsbiblioteket.

Anki Enevoldsen har skrivit fyra porträtt till boken och de handlar om Anna-Lisa Nilsson, Gunnel Jonäng, Gärda Svensson och Sonja Fredgardh.

Annons

- Gunnel Jonäng fick erfara att kvinnliga riksdagsledamöter uppmärksammades mer för sin klädsel än för vad de uträttade. I boken berättar hon att hon redan första dagen - vid riksdagens högtidliga öppnande - väckte uppseende. Med sin hatt, som senare i bildform valsade runt i veckopressen. Hon tyckte att det var ett beskt piller att svälja, berättar Anki Enevoldsen.

Annons

Att Djuråsbiblioteket fick ett exemplar beror på att Centerkvinnorna i Gagnefs kommun vill uppmärksamma 30-årsminnet av första jämställdhetslagen och att biblioteket hjälpt till med att skicka efter material som använts som faktaunderlag till boken, som porträtterar Centerkvinnor som påverkat svensk politik med fokus på jämställdhet och kvinnors rättigheter.

- Många tror att det är Socialdemokraterna som står bakom de stora jämställdhetsreformerna i Sverige. Vi vill visa att det inte är hela sanningen, säger Sofia Jarl, som också är ledamot av Centerpartiets partistyrelse.


Kent Olsson

kent.olsson@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy