Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

De siktar högst i Dalarna

10 november 2008  Foto: Kjell Jansson Foto: Kjell Jansson

Annons

Av någon anledning som hette Clas Ohlson är man i Insjön ett stolt släkte har jag märkt och när tidningen guidades i det nuvarnde jättelagret i samband med ett reportage så kröp det fram att man var lite lessna i Clas Ohlssons ledning för de hade hört att Spendrups hade ännu högre planer för sitt höglager i Grängesberg.

Men på väg till Grängesberg passerar man Ludvika.

Finns högsta bygget någon annan stans. ABB Ludvikas nya jättehall har förändrat siluetten i Ludvika. Den är något lägre ovan mark än Clas Ohlssons bygge. Provhallen är 63 meter lång, 43 meter bred och 40 meter hög.

Men efter första spadtaget i januari i år i Ludvika grävde sig ABB först ned. ABB skickade ut Tommy Johansson för att kontrollmäta bygget åt tidningen:

Annons

Här är hans rapport och den är på millimetern

- Från källaren till markplan är det 3250 millimeter, från markplan till taket är det 38,985 millimeter och från taket till översida glasparti 3,5 m, totalt 45 735 millimeter. Med dessa mått kan Joffer få fram det mått han söker, hälsar Tommy Johansson.

Annons

45,7 meter alltså. Men Clas Ohlson klarar sig om man bara kör innermåtten i hallarna.

I Grängesberg har Spendrups ännu inte tagit första spadtaget till sitt höglager. 45 000 pallar kommer att få plats i höglagret. På varje pall är det 50 till 60 backar.

Bryggeriet har siktet inställt på att i framtiden årligen producera 450 - 500 miljoner liter dryck i Grängesberg att jämföra med dagens produktion på ungefär 190 miljoner liter. Sveriges största bryggeri.

Spendrups vice vd Gunnar Svensson kan dock ge Clas Ohlsson lugnande besked.

- Den första byggetappen blir inte så hög eftersom det är lågdelen i det kommande höglagret. Höglagret i framtiden blir cirka 41meter

Tre höga byggen måste det erkännas.

Men det är inget snack om saken, högsta bygget kommer i Garpenberg. Hade inte krisen kommit hade man kanske redan fått klartecknet till en tredje gruvlave mitt emellan de två gamla gruvorna.

- Vårt projekt blir svårslaget i Dalarna, försäkrar Garpenbergschefen Bengt Sundelin.

- Laven är 85 meter hög, inte 80 som ritningarna visar - den höjdes i ett sent skede med 5 meter. Den står ovanpå ett schakt som ska går 1100 meter ned i berget.

Vinnare, Boliden! 1 185 meter hjulen börjar snurra.

Annons

Men Boliden är värst. I Garpenberg vill de bygga en 85 meter hög gruvlave för att köra gruvhissen 1100 meter ned till nuvarande botten.  Foto: Boliden

Annons

Spendrups visade i somras upp sina jätteplaner för Grängesberg.  Foto: Gunne Ramberg

16 januari 2008 ABB:s Lars Nilsson, kommunalrådet Maria Pettersson i Ludvika och Skanskas Ivan Boqvist tog det historiska spadtaget till världens största elektriska provhall.  Foto: Peter Ohlsson


Bo Joffer

bo.joffer@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy