Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Han fortsatte mörda

Åsamördaren har gripits i september 1972 och förs in i det dåvarande polishuset i Mora i samband med rättegången.  Foto: Sten Widell

Annons

Åsa Lindboms försvinnande fick omgående mycket stor uppmärksamhet i hela landet. Hon var dels gift med en polis och hon hade som princip att inte ta upp liftare. Misstankarna om att något allvarligt hänt efter det att hon besökt sin mor på Mora lasarett var starka och uppenbara. Efter bara några dagar var rikskriminalen med dåvarande chefen Sten-Sture Sandberg på plats i Mora.

Bara någon dag efter Åsas försvinnande påträffades hennes röda Saab inkörd på en skogsväg i Slättberg, Orsa. Det dröjde ytterligare en vecka innan några förbipasserande upptäckte hennes kropp som gärningsmannen hade gömt i en grusgrop.

Misstankarna kom snart att riktas mot en 23-åring från Västerås som sedan en tid hade vistats i Orsa. Den 11 september kunde han gripas i sin hemstad.

Annons

Utredningen visade att 23-åringen efter besök på systembolaget i Mora fått fel på den lånade mopeden han färdades på. Han hade sniffat tinner och druckit både öl och vin när han bestämde sig för att försöka få lift hem till Orsa.

Annons

Åsa Lindbom lämnade lasarettet efter besöket och gick mot parkeringsytan utanför. När hon skulle sätta sig i bilen dök 23-åringen upp och bad om skjuts till Orsa.

Efter bara några kilometer längs den mindre trafikerade Turistvägen mot Orsa hade begäret väckts hos den drogpåverkade mannen. Han började tafsa på Åsa för att sedan överrumpla henne, binda henne och ta över bilen.

Färden gick mot Torsmo och ute i den ödsliga skogsterrängen i närheten förgrep han sig flera gånger på Åsa, innan han mördade henne genom strypning.

Han dömdes för människorov, våldtäkt och mord till sluten psykiatrisk vård. Tingsrätten fann också att brotten begåtts under inflytande av psykisk abnormitet av så djupgående natur att den är att jämställa med sinnessjukdom.

Trots denna belastning var mördaren ute och i farten igen 1976.

Han hade då lockat med sig en ung kvinna i bilen och krävde att få ha sex med henne. Han körde till ett skogsområde i Sala.

Där föreslog kvinnan att de istället skulle åka hem till hennes bostad. Han gick med på det. När de var framme smet hon, men med starka signalement av gärningsmannen. Han greps av polisen och dömdes till sex månaders fängelse för frihetsberövandet.

1979 sker det andra mordet. En 20-årig kvinna mister livet på Blomstergatan i Västerås. Åsamördaren är nu dubbelmördare och han döms åter till sluten psykiatrisk vård.

Annons

Tre år senare, i augusti 1982, rymmer mannen från Sidsjöns sjukhus i Sundsvall. Samma dag våldtar han en 20-årig kvinna. Han försöker strypa henne, men misslyckas.

Annons

Han kommer sedermera till Säter, där flera av landets farliga sexförbrytare finns. 1991 friskförklaras han och frisläpps.

Vad han gjort under perioden 1991-96 är för polisen inte känt.

47 år gammal och med nytt namn lurar han 1996 en 16-årig flicka i Surahammar att stiga in i hans bil under förevändning att han ska hämta en hund vid en viss adress dit han inte hittar. Han kör istället till en industrilokal som han har tillgång till.

Under en hel natt våldtas flickan och tvingas utföra olika sexuella tjänster. Flickans lugn blev hennes räddning. Att hon inte greps av panik eller skrek gjorde att mannen tyckte att hon var snäll.

Därför fick hon leva.

Västerås tingsrätt dömde 47-åringen för människorov, grov våldtäkt, grovt sexuellt tvång och sexuellt ofredande till fängelse i tio år.


Sten Widell

sten.widell@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy