Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Stenarnas historia

I en artikel i NLT onsdagen den 25 juli, berättas om två stenar, som ligger på Hammbacken; ett trappsteg från Ludvika kapell och den andra med inskription att den lades som ett minne av kapellet.

Trappstenen har säkert tillhört kapellet men den andra har en annan historia, berättad för mig av Verner Lundberg avliden 1987 vid 99 års ålder.

Stenen är beställd av patron Roth att pryda deras familjegrav. Den ansågs vara för liten och en större togs ut men den gick genom isen på Norrviks Öratjärn och ligger kvar där ännu. En tredje sten anskaffades och den står sedan dess på familjen Roths familjegrav på kyrkogården.

Annons

Annons

En imponerade sten. Stenarna hämtades från norra ändan av Öratjärn där det fanns mängder av stora flyttblock. Stenarna fraktades vintertid med häst ned till Väsman och sedan över isen till Hammarbacken och kyrkogården.

Av intresse kan vara att grundstenarna på tingshuset kommer från samma plats och består av en blågrå granit. Stenen, som nu ligger på Hammarbacken kasserades för att den var för kort, den glömdes bort och återfanns på 80-talet och fick en ny uppgift. Intressant är att det står skrivet på stenen att den lades som minne av kapellet. I andra trakter reses stenar till minne av betydande händelser. Det skulle ha passat bra med denna sten, som är mera än fyra meter lång men ligger nu gömd i gräset.

Rune Gustavsson

Laggarudden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy