Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

16 mars 1961 gjorde Idkerberget riksbekant

Duvor. Anrikningsverket har fått nya brukare, duvorna.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Berglaven är byggd år 1952 och personlaven är byggd 1954. Gruvan lades ned under gruvdödens år 1977 och ägdes av Ställbergsbolaget.

Idkerberget har inte till skillnad från många andra nedlagda gruvor blivit upplagsplats för gammalt skrot och skrotbilar. Men övergivenheten syns i förfallet och försöket att elda det som fanns kvar i berglaven. Låset till personallaven är uppbrutet. Vid gruvkontoret håller lupinerna att överta ingången.

Och tittar man ned från gruvområdet så ligger det en sjö. Det var här det riksbekanta raset skedde 1961.

Jag var sex år när det rasade. Pappa tog med mig i bilen och vi åkte upp till gruvan. Det var massor med folk vid repen som spärrade av. Pappa läste högt polisens varningsord och hot om straff om man klev in på rasområdet. Alla var förundrade över att inte någon följt med i djupet, speciellt barnen som tydligen brukade leka där det nu var ett hål. Jag tittade förundrat på ett uthus som hängde över kanten, på vägen som slutade...

Annons

Annons

70 personer hade evakuerats, gruvan hade tagit ett garage och nio bilar. 26 familjer blev utan bostad.

Kratern som nu är vattenfylld finns kvar, hålrummet som rasade låg 400 meter under marken.

I Tuna Hästberg en halvmil söderut drevs gruvan fram till 1968. Laven och anrikningsverket som byggdes 1955 står kvar. Tomt, övergivet av människor men brukat av fåglar och på toppen av laven har ett litet träd rotat sig.

Tuna-Hästberg är en riktigt en gammal gruva med uppgifter redan 1367.

Gruvverksamheten var fram till mitten av 1950 talet koncentrerad till de gamla anläggningarna uppe på höjden norr om samhället. Den "nya" anläggningarna vid Karl Rutbergs 600 meter djupa schakt tjänade Domnarvet.

Stora kvantiteter järnmalm finns kvar i djupet. När gruvan bröts var man nere på 350 meter och diamantborrningar säger att det finns malm en kilometer ned. Det är "gruvfruarna" från Kopparberg Mineral som mutat in, kanske kommande rikedomar.

I kontors- och verkstadslokalerna pågår nu verksamhet av annat slag. Inom företaget Tuna-Hästbergs Gruvas regi krossas och sorteras grus och makadam. Det tillverkas jord som Ludvikaföretaget KM Schakt gärna forslar vidare.

Se bildspel! Så ser Idkerberget ut idag. Klicka här!

Annons

Karl Rutbergs schakt.  Foto: Gunne Ramberg

Idkerberget. Berg och personlaven från 1952 och 1954.  Foto: Gunne Ramberg


Bo Joffer

bo.joffer@daltid.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy