Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Cowboytävling i Borlänge

Guncrazy Matt. Mattias Lind är mannen som har satt Borlänge på kartan i Westernskyttesammanhang. I helgen arrangerade han The Long Lost Trail för andra året i rad.  Foto: Jan Dalevall

Annons

- Yiiiiieeeha!

De uppmuntrande ropen ljöd genom skogarna i Amsberg efter varje genomförd skjutning. Westernskyttar från hela landet träffades vid skjutbanan i lördags för att bland annat göra upp i "Duelist" (enhandsfattning), "Traditional" (modernt krut) och "Frontier Cartridge" (svartkrut). De amerikanska benämningarna är lika viktiga för aktörerna som själva deltagandet. För en oinvigd kan det vara svårt att förstå alla termer men för utövarna är det är självklarhet, liksom cowboykläderna. Man får inte vara med och tävla om man inte klär sig rätt, grundkraven är hatt, boots, långärmad skjorta och jeans. Tävlingsansvarige Mattias Lind "Guncrazy Matt" är personen som har satt Borlänge på kartan i Westernskyttesammanhang.

Annons

- För fyra år sedan var jag och min familj på High Chaparral. Det tog fem minuter innan vi klätt upp oss i full mundering. Någon berättade vad man kan göra som vuxen, med cowboygrejer och nämnde Westernskytte. Sedan tog det två år innan jag själv började, berättar han.

Annons

Förra året var han med i SM och kom hem med två guldmedaljer. I år tror han inte att det kommer att gå lika bra eftersom han inte har hunnit träna så mycket. Mattias Lind är egenföretagare som IT-konsult och reser mycket i arbetet. Eftersom han ofta bor på hotell när han är ute på jobb är det svårt att föra med sig revolvrarna. I helgens tävling kom han trea i Gunfighter (en revolver i varje hand). Det var andra gången han arrangerade "The Long Lost Trail". Förra året kom det cirka 20 personer, i år deltog ett 30-tal män, kvinnor och juniorer. En av dem är Tommy Johansson alias "Wild Bull", som är vice ordförande i Svenska Westernskytteförbundet och en av dem som tagit med sig skytteformen till Sverige.

- Det är ett trevligt sätt att tävla på. Och att vinna är inte allt. Får någon medtävlande problem med sitt vapen lånar man ut sitt eget även om det så kostar en segern. Folk är otroligt trevliga och delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och grejer, berättar han.

Fakta: Westernskytte

Westernskytte är en företeelse som startade i USA 1979. I dag finns det cirka 100 000 utövare i hela världen. Svenska Westernskytteförbundet har omkring 250 medlemmar.

Fakta: Vinnare av årets The Long Lost Trail

Buckaroo (Juniorer): Jenny Nylén alias "Sunshine", Örebro

Annons

Ladies (damer): Eiwor Walfridsson alias "Eagle Sharing Woman", Torsby

Frontier Cartridge (svartkrut): Patrik Olsson alias "Deadwood Walker", Filipstad

Annons

Traditional (modernt krut): Peder Berggren alias "Harley Parkinson", Sundsvall

Duelist (enhandsfattning): Stefan Hansen alias "Rawhide", Stockholm

Gunfighter (en revolver i varje hand): Tommy Johansson alias "Wild Bull", Karlskoga

Rätt klädd. Man får inte vara med och tävla om man inte har de rätta kläderna, grundkraven är hatt, boots, långärmad skjorta och jeans.  Foto: Jan Dalevall

Säkerhet är a och o. Det finns ingen annan skytteform som har så hög säkerhet som Westernskytte. Sex kontrollanter övervakar varje skjutning under tävlingen. Här skjuter Josefine Mylén alias "Black River Pearl" samtidigt som skjutningen kontrolleras av ordförande för Svenska Westernskytte- förbundet.  Foto: Jan Dalevall

Viktiga detaljer. Många beställer sina cowboykläder och prylar på internet.  Foto: Jan Dalevall

Tömd. Det är viktigt att kontrollera att vapnen är helt tömda på ammunition efter varje skjutning.  Foto: Jan Dalevall

Gunfighter. I helgen arrangerades Westernskyttetävlingen "The Long Lost Trail" för andra året i Borlänge. Ett 30-tal personer deltog i sex tävlingsgrenar. Mattias Lind, eller Guncrazy Matt som han kallas, fick upp ögonen för Westernskytte efter ett besök på High Chaparral för fyra år sedan. Här tävlar han i Gunfighter, där man har en revolver i vardera hand.  Foto: Jan Dalevall


Therése Larsson

therese.larsson@daltid.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy