Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Arne Rosen Qvick har behållit sin publik

Arne Qvick från Bollnäs blev rikskändis då Rosen kom in på Svensktoppen 1969. Men Arne hade sjungit Rosen i en lokalrevy där hemma redan 1963.

- En kille och en tjej från Stockholm frågade om jag ville sjunga in den på skiva.

Så blev det men skivan väckte ingen stor uppmärksamhet. Det dröjde ända till 1969 innan Rosen blev en storsäljare. Juryn som plockade ut låtar till Svensktoppen hade ratat den men inte skivköparna vilket visade sig i att Rosen sålde så bra att den låg överst på Kvällstoppen. Då blev de tvungna att släppa fram den på Svensktoppen, där den låg tvåa ett tag.

Annons

Arne Qvick blev Rosen och begreppet smörsångare personifierad.

- Det blev lite surr då...

Arne Qvick var elektriker men nu tog han tjänstledigt för att åka på turné ett år. På midsommaraftonen framträdde han på åtta ställen i Skåne. Arne tröttnade på det livet.

Annons

- Jag ville inte åka omkring och ligga borta, förklarar Arne som avbröt turnén i oktober.

Arne fortsatte dock sjunga fast lite mera i skymundan. Han har spelat in 14 lp-skivor och två cd-skivor.

- Den senaste cd:n säljer riktigt bra.

Även om Arne Qvick inte uppmärksammats särskilt mycket och många undrat vad det blev av honom har han som Arne Rosen Qvick levt vidare i folks medvetande.

- Han har sjungit på kalas, idrottsföreningar, parker och företag, berättade Lasse Callmyr som spelar med Arne och som var med honom på Oxfallet i onsdags kväll.

Vid flera tillfällen har Arne engagerats som hemlig gäst på kalas.

Rosen har på något sätt bitit sig fast i folksjälen och en del personer har haft en viss förkärlek för att sjunga den för vänner och bekanta i alla möjliga sammanhang. Förre LO-chefen Bertil Jonsson var en sådan person liksom en av Skanskas chefer i Saudi-Arabien. Då de här herrarna fyllde 60

respektive 40 år engagerade deras vänner Arne Rosen Qvick som hemlig gäst. Då Bertil Jonsson på sitt kalas började sjunga Rosen fick han plötsligt sällskap av Arne Rosen själv och likadant var det på Skanskachefens kalas i Saudi-Arabien.

Vid Oxfallet varvade Arne historier med sång. Han satte sig bredvid Alice Carlsta medan han pratade.

Annons

Annons

- Det var jättekul, han sjöng bra och var vardaglig och avslappnad, toppen, tycker Alice.

Arne förmådde också några i publiken att ställa sig upp och sjunga, bland andra kommunalrådet Gunnar Magnusson och Kjell i Grönvallen.

- En massa människor i publiken sjunger bättre än vad jag gör, säger Arne.

- Han har distans till sig själv, tycker Lasse Callmyr.

- Snoddas- han tyckte jag var bra- han gjorde aldrig skillnad på folk, säger Arne Qvick på Bollnäsdialekt.

JAN NORBERG

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy