Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Olsson bryta den norska dominansen?

/
  • Öystein Pettersen genrepade på svensk mark genom att i tuff konkurrens vinna Skinnarloppet förra helgen. Bland annat slog han fjolårets Vasaloppsvinnare John Kristian Dahl. Ska OS-guldmedaljören från teamsprinten (med Petter Northug) i Vancouver bli tredje norrman på raken att vara först i niomilafärden mellan Sälen och Mora.
  • Vasaloppet har länge hoppats på att få med Petter Northug till årets lopp, men som det verkar väljer den färske världsmästaren på fem mil att avstå, för att i stället satsa mot nästa års lopp mellan Sälen-Mora.
  • Johan Olsson sa till SVT efter söndagens VM-brons på femmilen att han till

Trots de svenska längdåkarnas succé i Falun, det är Norge som dominerar i skidspåren.
Vårt västra grannland blev med sina totalt nio guld överlägset bästa nation i VM.
Frågan är om det ska bli norsk dominans när Vasaloppet avgörs på söndag.
Mycket talar för det.Exklusiv TV-dokumentär:Följ Johan Olssons väg mot VM-guldet

Annons

– Visst är norrmännen dominanta, så är det, men vi tänker sätta ett tungt artilleri mot deras dominans, skämtar Johan Eriksson, Vasaloppets sportchef.

Och med det syftar Eriksson på den färske bronsmedaljören på 50 kilometer i Falu-VM. Till SVT sa Johan Olsson att han "med 95 procent säkerhet kommer att köra Vasaloppet på söndag".

– Naturligtvis är det "dagens information". Det är jätteintressant att se vad han kan göra i den norska konkurrensen.

Många duktiga norrmän kommer, men det största namnet av alla uteblir troligen; söndagens femmilssegrare på Lugnet, Petter Northug.

– Vi har under en lång tid haft en dialog med Petter och innan VM var vi hoppfulla att han skulle komma.

– Men nu känns det som att tiden börjar rinna ut. Han ska också ha uttalat sig tveksam till att ställa upp i år, för att i stället satsa mot Vasaloppet nästa år, då det är mästerskapsfritt.

Redan inför 2012 sa Northug att han satsade mot det årets Vasalopp, men tyvärr tvingades Northug lämna återbud på grund av sjukdom.

– Klart det är ett intressant namn att få med, konstaterar Johan.

Nu lär det nog räcka långt ändå med de norrmän som aviserat sin färd mellan Sälen och Mora. Den norska "explosionen" som skett i Vasaloppet de senaste åren är ganska häpnadsväckande.

– Vi har länge haft stor representation av norska åkare, men då inte av den yppersta eliten. Norrmän har funnits med i elitleden, men de saknade toppen tills bröderna Aukland började komma hit, berättar Johan Eriksson.

Ole Ellefseter blev 1971 förste norrman att vinna Vasaloppet.

Det blev 33 års väntan på nästa norska seger, till 2004, då Anders Aukland var först till Mora.

Och några år senare, 2008, gav Jörgen Aukland Norge ytterligare en seger i den mest klassiska tävlingen av alla.

Auklands är med andra ord föregångare och bröderna öppnade dörren till den norska dominansen som vi nu sett i Vasaloppet de två senaste åren.

Sporten har gjort en kartläggning av de fem senaste årens Vasalopp och där kommit fram till att det som tidigare varit en "helsvensk affär", nu blivit hela Norges angelägenhet.

2010 vann Jörgen Brink med Daniel Tynell på andra plats. Tynell som tyvärr tvingas avstå årets lopp på grund av hjärtproblem, men trefaldige Vasaloppssegraren Brink går för sin fjärde seger.

Den gången blev bäste norrman fyra och Norge hade blott tre åkare bland topp 25 för fem år sedan.

Svenskarna däremot hade hela 19 åkare bland topp 25.

Men därefter har pendeln svängt och Norge har kommit mer och mer för varje år. De två senaste åren har det blivit norskt högst upp på pallen genom Jörgen Aukland (2013) och John Kristian Dahl i fjol.

De två senaste åren har det också varit två norrmän på pallen, där bara Brink och Tynell lyckats slå sig in i det norska pallblocket.

Den norska dominansen i fjol var påtaglig. Förutom att Dahl vann, kom Johan Kjölstad tvåa.

Tre av de fyra första platserna togs av norrmän och dessutom hade Norge hela tio åkare bland de 16 främsta.

En norrman som satsar hårt på årets lopp är Öystein Pettersen. 2010 tog han OS-guld i sprintstafett tillsammans med Petter Northug.

– Jag har satsat 110 procent på långlopp i år. Det är också många bra svenskar att tävla mot i långloppen, sa Öystein efter segern i Skinnarloppet förra helgen.

Ska han ta tredje raka segern för Norge i fäders spår eller ska rentav Johan Olsson göra Vasaloppet "svenskt" igen?

Johan Olsson är inte ende svenske åkare ur VM-truppen i Vasaloppet. Sedan tidigare har Anders Södergren och Daniel Rickardsson aviserat att de ska köra de nio milen.

Annons
Annons