Så ska han bli NHL-spelare

Washington Capitals har redan två svenska stjärnor i sitt lag: Nicklas Bäckström, 24, och Marcus Johansson, 21. Nu lägger klubben upp planen för Leksandstalangen Filip Forsberg, 17 – och LIF är med på tåget. – Är det så att Washington vill att vi ska träna någonting extra med honom ställer vi upp och gör det, säger Andreas Appelgren.

Washington Capitals har under de senaste åren draftat och utvecklat två svenska NHL-stjärnor: Nicklas Bäckström och Marcus Johansson.

I år lade klubben beslag på Leksands talang Filip Forsberg – och nu dras strategin upp för att han ska bli lika framgångsrik som de andra svenskarna i den amerikanska huvudstaden.

– Vi tror att han är en väldigt bra ishockeyspelare och att han ska kunna spela på en så hög nivå som NHL. Vi tror att han har kapacitet att spela i våra två förstafemmor, de som producerar, säger Mats Weiderstål, europascout för Washington.

Nicklas Bäckström lämnade Sverige en säsong efter att ha blivit draftad. Marcus Johansson likaså.

Skillnaden mot Forsberg? De spelade i Elitserien.

– Men om han får ärliga chanser att spela ordentligt och även kan få istid i speciella situationer tror jag inte att det är någon nackdel att han spelar i Leksand det här året, säger Weiderstål.

LIF-tränaren Andreas Appelgren:

– Filip tog ett steg och fick mycket istid redan förra året. Fortsätter han att utvecklas så är det klart att han platsar för att spela i den rollen. Samtidigt får han ingenting gratis bara för att han har blivit draftad av Washington.

Appelgren menar att klubbarna kommer att ha kontakt med varandra under Forsbergs sista kontraktsår med Leksand – och att LIF kommer sträcka ut en hjälpande hand.

– Klart att vi hjälper till med utveckling. Är det så att Washington vill att vi ska träna någonting extra med honom ställer vi upp och gör det. Vi har både tid och resurser för det, säger Appelgren.

Filip Forsberg kommer vara med på Washingtons sommarcamp som börjar nästa vecka. Men Mats Weiderstål vill inte uttala sig kring huruvida Forsberg också kommer delta i höstens rookieläger – vilket också är en chans att slå sig in i NHL-laget.

– Där är det mer känsligt, vi måste ha en mer noggrann diskussion med Leksand, för då håller de på att sätta sina femmor. I det läget kanske Filip strider för att få spela i andrakedjan framför tredje. Om vi känner att det ändå är för tidigt att han kommer över och spelar, så måste vi vara lyhörda, säger Weiderstål.

LÄS OCKSÅ
Dela
  • +1 Intressant!