Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpristagare har avlidit

/
  • 1996 fick Gunnar Zetterqvist landstingets kulturpris. Här firar han priset tillsammans med barnbarnen Lisa och Stina.

Kulturpersonligheten, tusenkonstnären, antikvitetsdoktorn och folkbildaren Gunnar Zetterqvist har avlidit, 91 år gammal.
Hans teoretiska och praktiska kunnande var unikt, både till bredd och djup, och han tilldelades en mängd priser och utmärkelser. Men det som han själv skattade högst – det som rörde vid hans hjärta – var när han på sin ålders höst, genom en omröstning, utsågs till 1900-talets Flodabo.

Annons

När andra barn lekte gick Gunnar Zetterqvist, i dagligt tal i bygden kallad Rispers Gunnar, i gårdarna och ställde frågor och lyssnade på äldre invånare.

Tio år ung inredde han ett eget museum i ett hönshus.

Hans livslånga intresse för gamla föremål, hantverk och tekniker gjorde honom, redan i relativt unga år, till något av ett levande uppslagsverk.

Hans engagemang, humor och djupa kunskaper gjorde honom till en uppskattad, för att inte säga älskad, ledare för tusentals kurser i de mest skiftande äldre tekniker.

Och hans känsla för hembygden tog sig många uttryck och ledde till en lång rad bestående insatser.

Men han var också en nationell och internationell "kulturkändis. Han anlitades som expert vid restaureringen av Löa hytta, han ritade och basade under tre år för bygget av Svenskgårdarna i USA inför firandet av den svenska koloniens 350-årsjubileum, han anlitades när Katarina kyrka på Söder i Stockholm skulle återuppbyggas efter en storbrand och mycket, mycket, mycket mer.

Som "expert" fick han med råd och dåd bistå hembygdsföreningar, kommuner, museer, högskolor, studieförbund, folkhögskolor, tv och Riksantikvarieämbetet.

Men han hann också med att som företagare och tillsammans med sina bröder driva partiaffär och butik, verka som pressfotograf för Falu Kuriren, medverka i SVT-filmer (redan som barn), blåsa nytt liv i Floda hembygdsförening, rädda Kvarna kulturreservat och hjälpa privatpersoner och kulturvårdande institutioner med att identifiera gamla föremål.

Som bred expert på gamla föremål, seder och traditioner saknade han motsvarighet i landet och han belönades med bland annat 1994 års byggnadsvårdspris i Sverige, Landstinget Dalarnas kulturpris, Gagnefs kulturpris, Nordiska Museets guldmedalj, Lions kulturstipendium och andra utmärkelser från bland andra Dalarnas hembygdsförbund, Sveriges hembygdsförbund och Sveriges Tekniska museum.

Han verkade inom Lionsrörelsen, Odd Fellow och många föreningar, både lokala och nationella.

Men det bevis på uppskattning som gladde honom kanske mer än något och allt annat var när invånarna i Floda socken i slutet av förra seklet utsåg honom till Århundradets Flodabo.

Det är få förunnat att bli "profet" i den egna fädernebygden.

Gunnar Zetterqvist blev det.

Han gladdes åt det och han var sannerligen värd det.

Närmast sörjande är makan Britta, barnen Göran, Anders och Kerstin med familjer.

Annons
Annons
Annons