Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig vaccinationsvägran

Annons

Tack vare ett ambitiöst vaccinationsprogram mot barnsjukdomarna mässling, röda hund och påssjuka har mycket lidande kunnat förebyggas. Men i år har 32 fall av röda hund registrerats – fler än någonsin sedan vaccinationsprogrammet startade 1982. Det är ingen gåta. Det finns en upprörande förklaring.

I Järna, söder om Södertälje, ligger antroposofernas centrum i Sverige, som blandar skolmedicin med antroposofisk människosyn i en halsbrytande mix. Antroposoferna är skeptiska till vaccineringar. Sjukdomar som röda hund betraktas som naturliga kriser i ett barns utveckling.

Det är sant att sjukdomen inte är särskilt farlig för barn och vuxna. Däremot är risken väldigt hög för missfall eller allvarliga fosterskador på skelett, hjärna, ögon och öron om en gravid kvinna smittas. Denna risk utsätts gravida kvinnor för i Järna, främst förstås de som är anhängare till antroposofins läror och naturlighetsideal.

Även om de flesta kvinnor i fertil ålder är vaccinerade fungerar inte smittskyddet på riktigt alla. De skyddas i stället av att sjukdomen är så ovanligt förekommande. Tills nu. Det finns mycket som är naturligt: att dö i barnsäng, att dö av lunginflammation, att bli förlamad av polio. Inget blir mindre tragiskt för att det är naturligt. Antroposoferna kan ju fråga de kvinnor som får missfall eller föder missbildade barn efter att ha smittats av röda hund.

Annons
Annons
Annons