Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Observanta och pålitliga jägare kan se spioner men inte tjuvjägare

/

Annons

För en tid sedan kunde vi på jaktjournalen.se läsa att Försvarsmakten har bett de öländska jägarna om hjälp i kampen mot spionverksamhet. Motiveringen var att Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd.

Parallellt fick tjuvjakt på varg uppmärksamhet i media. En av de fällda vargarna under årets licensjakt i Brattforsreviret i Värmland visade sig tidigare ha varit påskjuten med hagel. Väster om Mora i Dalarna hittade man vargblod övertäckt med granris tillsammans med spår av bil, människor och varg. Två äldre händelser dammades av; dels en varg som lindats in i en presenning och sänkts i Gullmarsfjorden på Västkusten; dels en varg som fastnat i inloppet till Eldforsens kraftverk i Västerdalsälven. Obduktionsresultaten visade att båda har blivit skjutna. Vidare uppmärksammar Länsstyrelsen och Polisen att fem revir i Torsby kommun i Värmland mot gränsen mot Dalarna är tomma och man misstänker att tjuvjakt är orsaken.

Hur kan det komma sig att de observanta och pålitliga jägarna som rör sig mycket i skog och mark aldrig upptäcker någon tjuvjakt? Förklaringen finns sannolikt i de olika jägareförbundens officiella vargpolicy. Svenska jägareförbundet har ett mål på 150 vargar där inget län ska behöva ha fler än en föryngring per år, medan Jägarnas riksförbund och Rädda jakten inte vill ha någon frilevande varg alls. Ledningen för Svenska jägareförbundet gör heller ingen hemlighet av att ingen jägare vill ha varg på sin mark. Vargfrågan är också den mest centrala frågan som samtliga jägareförbund driver. Detta ska ses mot bakgrund av att Sveriges nuvarande vargstam består av ca 340 individer, och att forskare har satt gynnsam bevarandestatus till 300 individer, förutsatt att en invandrad varg bidrar till reproduktionen vart femte år.

Av vilka anledningar skulle de olika jägareförbunden och deras medlemmar aktivt motverka händelser som bidrar till att uppnå deras policy…? Att hoppas och tro något sådant är både irrationellt, ologiskt och naivt. Istället måste politiker och myndigheter våga tänka tanken ut och börja diskutera vad jägareförbundens vargpolicy egentligen innebär. Det skulle synliggöra vad en av de mest inflytelserika intressegrupperna inom rovdjurspolitiken står och verkar för. Varje skjuten varg, varje tömt revir - legalt eller illegalt - är givetvis ett steg på vägen till målet ytterst få eller inga vargar alls. Hur logiskt som helst.

Anna Lysen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons