Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gick det efter Lyxfällan för Thomas, 33

/
  • Thomas Larshans har fått hjälp av tv-programmet Lyxfällan att ordna upp sin ekonomi. Nu ser han ljust på framtiden och hoppas vara skuldfri om några år.

För två år sedan var Thomas Larshans med i tv-programmet Lyxfällan.
Nu ställer han upp igen, för att berätta om tiden som varit, och om framtiden som nu ser så mycket ljusare ut.

Annons

Då, för omkring två år sedan, hopade sig skulderna kring Thomas Larshans. Situationen eskalerade och han förklarar hur han hade gett upp.

– Jag hamnade i skuld som 19-åring. Jag var ung och dum, levde för dagen och struntade i det jag drog på mig. Sen började jag tänka att det ändå inte gick att göra något åt det och drog på mig ännu mer. Det blir en ond spiral där man helt tappar begreppen.

Då låg skulderna på drygt 300 000 kronor. Den enskilt största skulden var till trafikförsäkringsföreningen för obetalda bilförsäkringar.

– När man är i den åldern och vill köra turbobil med sina kompisar så är försäkringar på 700-800 kronor i månaden mycket. Du får en hel del bränsle för de pengarna, men att tanka bilen i stället för att betala räkningar är inget jag rekommenderar.

I dag betalar han av på skulderna varje månad och summan har sjunkit till omkring 200 000 kronor. Förhoppningen är att han ska vara skuldfri om tre år.

– Det var vänner till mig som hörde av sig till Lyxfällan. De såg hur den goda glada clown jag en gång var försvann mer och mer. Och sen märkte de väl hur jag inte hade råd att göra något.

Var det svårt att ställa upp?

– Ja. Det är en skam att vara skuldsatt, men det blir inte bättre om man inte gör något åt det. Det var det som fick mig att ställa upp, jag har ju hela tiden velat bli av med det här.

Lyxfällan spelades in under en vecka. Förutom programledarna jobbar tre ekonomer i Stockholm med deltagarna och Thomas Larshans säger att han fick de verktyg och den kunskap han behövde för att resa sig.

– Jag ville ju ta mig ur situationen men visste inte hur jag skulle göra. Vad skulle det kosta att anställa fem ekonomer som hjälpte mig under en vecka? Jag rekommenderar alla som blir kontaktade av Lyxfällan att ställa upp.

Ekonomin är fortfarande tuff, vissa månader är sämre än andra. Men i dag vet han att hantera det. Att man kan ringa Kronofogden eller andra för att diskutera saken.

– De finns ju trots allt där för att hjälpa. Det ligger också i deras intresse att skulden försvinner. Man kan pruta på räntor, diskutera avbetalningar eller försöka finna andra lösningar.

– Men man måste våga ta kontakt. Samla ihop alla papper och söka hjälp. Jag drömmer om ett eget hus, med tomt där man kan härja runt och ett eget garage. Förut var det bara mörker, nu finns det ett ljus.

Lyxfällan: Hur gick det sen? sänds i TV3 i kväll, torsdag, kl 20.00.

Annons

Mer läsning

Annons