Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Programmet klart för Bingsjöstämman

/
  • Årets upplaga av Bingsjöstämman har programmet klart. Stämmans producent Ola Bäckström är förväntansfull och hoppas på bra väder.
  • Multikonstnären Björn Ståbi har haft stor betydelse för folkmusikens ställning och utveckling i Sverige och är ett av programmets starkaste namn.

Årets program för Bingsjöstämman är klart. Nytt för i år är att programmet i Bingsjö Kapell utökats till tre konserter.

Den 6 juli är det återigen dags för Bingsjöstämman. I år är programmet i kapellet utökat till tre konserter. Först ut är Täby spelmansgille, som har en nära relation till Bingsjö då den legendariske Bingsjöspelmannen Päckos Helmer under sin levnadstid agerade mentor åt laget. Björn Ståbi, med rötter i Orsa, är dagens kanske mest namnstarka punkt, vars livealbum Bockfot!!! anses vara en milstolpe inom svensk folkmusik. Avslutar i kapellet gör systrarna Täpp Ida Almlöf och Jenny Täpp som tillsammans med Jenny Bergman utgör Gässbikôllor. Trion har sitt ursprung i Gärdsjö i Rättvik, men den största delen av inspirationen är dock hämtad hos legenden Päkkos Gustaf i Bingsjö.

På Danielsgården samlas några av Sveriges bästa folkmusiksolister och smågrupper, men även de två mästerspelmännen Arto Järvelä från Finland och Leif Inge Schjølberg från Norge. Scenen kryddas med deltagare från det internationella ungdomslägret Ethno.

- Vi brukar benämna Bingsjöstämman som spelmansårets höjdpunkt. Folk brukar ofta prata om den magiska känslan som uppstår under alla spontana så kallade buskspel, eller jam, när nya spelmän träffar varandra under stämman, förklarar Ola Bäckström, producent och programansvarig på Bingsjöstämman.

- Bingsjöstämman har en väldigt trogen publik, och vi hoppas på ett besökarantal upp emot 8 000 personer under onsdagen. Självklart är alla välkomna, oavsett om man spelar själv eller bara vill lyssna.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons