Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu åker de till USA

/
  • Marigold kommer att spela på South by southwest och värmer upp i kväll med en konsert på Café Peace & Love i Borlänge. Dalarna representeras också av Kristal and Jonny Boy på South by southwest.

Nästa vecka åker Marigold som ett av en handfull svenska band till South by southwest, den gigantiska branschmässan och festivalen som äger rum i Austin, USA. Först ska de dock spela på Café Peace & Love i Borlänge: I kväll står de på scen i sin hemstad.

Annons

Marigold från Borlänge släppte sitt debutalbum Vagabond 2011, men sedan blev det ganska tyst om bandet. Nu är de på gång igen, men någon nystart vill de inte kalla det.

– Det kanske ser ut som det utifrån, men vi har jobbat intensivt hela tiden, med låtar, en grafisk profil och hemsidan, säger frontaren Daniel Wallsten.

– Vi har varit petiga, allt har tagit tid, säger Johan Nordin.

I höstas kom både en jullåt på svenska och en ep och nyligen släpptes titellåten från det kommande albumet, Allt kommer att bli bra.

– Det var roligt att göra en låt på svenska, säger Daniel Wallsten om låten Jul (i vår familj).

– Ibland är det lättare att hitta nyanserna då och jag ville fånga något starkt och personligt. Men jag tänker ändå att vi är ett band som sjunger på engelska.

Svenskan kommer också igen i Allt kommer att bli bra, men bara som en enda fras i refrängen.

– Det är som "hakuna matata", ungefär. Men målet är att hela Texas ska gå runt och säga "Allt kommer att bli bra" efter att vi har varit där, säger Johan Nordin.

Resan till Austin är ett mål i sig, men de hoppas också att de – på andra sidan Atlanten – inte minst ska få chans att knyta kontakter med svensk musikindustri. Att styra upp en turné i Kalifornien vore inte helt fel det heller. Fröet till bandet såddes faktiskt när Daniel Wallsten bodde där under en period.

– När jag kom hem så tänkte jag att "dit vill jag igen".

I backspegeln är Daniel Wallsten inte nöjd med bandets debutskiva. Den bestod av material han skrivit under en lång period och även om de lade ner tid på själva låtskrivandet så spelades den in snabbt.

– Soundet är ogenomtänkt och ogenomarbetat. I efterhand är jag lite besviken på den, säger han.

Johan Nordin håller inte riktigt med:

– Jag är nöjd med den, men visst – det blev som det blev. Vi väntade på breaket, men det kom aldrig.

Nu har de i alla fall lärt sig läxan. De har inte lämnat något åt slumpen på nästa album. De har jobbat med det i tre år och det ska släppas i april.

– Den har fått ta tid och vi har tagit död på många darlings under vägen, säger Daniel Wallsten.

Grundtanken från början var att han ville återskapa känslan han fick när han bläddrade i sina föräldrars gamla fotoalbum. Både musikaliskt, med fläktar av kalifornisk 60- och 70-talspop.

– Jag fick en härlig känsla, utifrån hur jag tror att de tänkte då. Det var ett klimat av optimism och förändring. EP:n vi släppte i höstas präglas mer av 80-talet, men albumet kommer inte att vara så. Den var ett steg på vägen tillbaka i tiden.

Själva vill de också vara en del av en samhällsförändring. Bland annat vill de lyfta miljöfrågorna och trycker exempelvis bandtröjor på återanvända t-shirts som de köpt second hand.

– Tar vi oss utrymme i det mediala rummet, som vi vill göra, så tycker vi att vi är skyldiga att förmedla sådant vi tycker är viktigt, säger Daniel Wallsten.

Mer läsning

Annons