Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byar i gemensamt konstprojekt

Konst i naturen och landskapsutveckling i ett. Det är idén bakom Land Art-Konst i byn som omfattar åtta byar - fem av dem ligger i Dalarna.

Annons

Land Art – Konst i byn knyter ett band mellan Ludvika i söder och Ljusdal i norr. Med inspiration från Land Art arbetar professionella konstnärer och bybor tillsammans med att skapa utställningar i naturen. Representanter för de åtta byarna samlas i helgen i Svabensverk som ligger i mitten av projektområdet. Det var i Svabensverk som idén till projektet föddes. Förra sommaren (2013) arrangerades utställningen, Konst på Udden, idén var att visa upp konst i naturen och samtidigt skapa tillhörighet och utveckling i bygden. Initiativtagare var de tre konstnärerna Marga Boustedt, Marianne Ling och Sylvia Darnell men arbetet kom att engagera hela byn. Utställningen fick stor uppmärksamhet och flera blev inspirerade att göra samma sak, hemma i sin by. Idén föddes då att skapa ett nätverk mellan byarna, att dra nytta av varandras kompetens och kreativitet.

Tillsammans, men ändå var för sig, planeras nu för utställningar i åtta byar runtom i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Det gemensamma temat är Andrum.

Maria Bergström från Falun ingår i projektledningen tillsammans med Eva Janstad. Marga Boustedt är konstnärlig ledare.

De byar som ingår är: Björbo, Björnhyttan, Gammelstilla, Kolsvedja, Korså Bruk, Mo, Svabensverk och Kallmora.

Invigning sker 15 juni.

Annons
Annons
Annons