Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att vara på plats gör stor skillnad"

/
  • Torbjörn Jons här i samband med med uppvärmningsmiddagen i Växjö i förrförra veckan.

Han har varit på plats på 13 finaler och tycker att en vinnarlåt ska vara glad, medryckande och gärna på svenska. I veckan kommer Morabördige Torbjörn Jons till Leksand för att utöva sitt specialintresse: att följa melodifestivalen.
– Att vara på plats gör stor skillnad mot att se det på tv.

Annons

De är män, de är kvinnor de är barn och de är närmare 400 stycken. När Melodifestivalen drar in i stan så kommer fansen inte långt efter. Melodifestivalklubben följer schlagercirkusen från deltävling till deltävling. Till Leksand kommer 39-åriga Morakillen Torbjörn Jons som ska skriva om låtarna och intervjua artisterna för Melodifestivalklubbens hemsida.

– Jag har alltid varit kalenderbitare som lägger saker och ting på minnet, varför vet jag inte. Men jag har tittat på Melodifestivalen i alla år och fastnat, säger han till DT Nöje.

Torbjörn blev med i Melodifestivalklubben 1995. Han bor numera i Kristianstad men då var han ensam medlem från Dalarna. 1999 åkte han på sin första final och sedan dess har det blivit ytterligare tolv stycken. Dessutom har han när turnén är slut 2012 hunnit vara med på 19 delfinaler runtom i Sverige.

– Det skulle ha varit 20 om jag inte fått förhinder för delfinalen i Malmö 2009 som jag hade biljett till men där vi fick dödsfall i familjen samma dag som delfinalen var, konstaterar Torbjörn och fortsätter berätta varför han fastnat för Melodifestivalen.

– Dels handlar det om historien, att det är ett historiskt sammanhang både musikaliskt och tv-historiskt och sedan att de här artisterna ser du inte på samma ställe i något annat sammanhang. Att vara på plats gör dessutom stor skillnad mot att se det på tv.

Han berättar att han fått många vänner i Melodifestivalklubben och att man möter upp varandra i varje ny stad. Numera föregås varje deltävling av en uppvärmningsmiddag med klubben.

– Vi ses på Restaurang Bosporen I Leksand innan tävlingen. Det blir speciellt att ha vänner som man umgås på de här platserna man åker till. Vissa är där över helgen och andra hela veckan. Men man sammanstrålar alltid.

I årets Melodifestival tycker Torbjörn att David Lingren hittills varit bäst. En melodifestivallåt får inte vara för mörk eller långsam.

– Man ska bli glad av den. Den ska vara medryckande, fastna direkt och sedan tycker jag om när låtarna är på svenska. Men det går bra även med andra språk.

Har du någon favorit bland de kommande artisterna?

– Ja, jag hoppas faktiskt mycket på Danny. Och även Charlotte Perrelli. Men jag vill gärna bli överraskad av någon okänd också.

Annons
Annons
Annons