På dt.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Får lön för mödan – på Island

+
Läs senare
/

Ett års uppoffringar är över. Nu får ungdomarna i Tandtrollets resegrupp lön för mödan under sitt reseäventyr på Island. – Det är viktigt att vi gör såna här resor. Många ungdomar har ingen möjlighet att resa utomlands, säger föreståndaren Erica Håll.

I förra veckan lämnade 15 ungdomar från ungdomsgården Tandtrollet i Dala-Järna svensk mark för ett reseäventyr på Västmannaöarna söder om Island. Tanken på ett isländskt besök föddes redan i fjol, då ungdomsgården var på besök i norska Tromsö. Sedan dess har resegruppen fått jobba ihop pengar till en resa.

– Vi ville få till en resegrupp och samtidigt utveckla ett ungdomsutbyte mellan olika länder så jag mejlade flera norska kommuner och hörde mig för. Tromsö nappade och Island har vi haft kontakt med sen tidigare. Det känns jättebra att kunna erbjuda det här till våra ungdomar, många får aldrig chansen att åka utomlands annars, säger Erica Håll.

Västmannaöarna, som är beläget en mil utanför Islands sydkust, har en fascinerande natur som gjort sig påmind genom historien.

1973 drabbades Hemön – den enda bebodda ön på Västmannaöarna – av ett kraftigt vulkanutbrott som ödelade stora delar av staden Vestmannaeyjar och medförde att hela befolkningen fick evakueras.

– Vi har blivit informerade om vulkanutbrottet och även haft workshops om mänskliga rättigheter där ungdomarna har fått redovisa vad de har kommit fram till på engelska. Bara en sån sak, med språket, är väldigt nyttigt för dem, säger Erica Håll.

Då även ungdomar från Tromsö finns på plats på Västmannaöarna har det spelats "landskamper" i fotboll mellan Norge, Island och Sverige.

– Det är riktigt bra stämning på ön och förhoppningsvis knyter många av våra ungdomar kontakter för livet här. Och vill det sig riktigt väl hoppas vi kunna bjuda normännen och islänningarna till Sverige nångång i framtiden.

 • Fakta

  Västmannaöarna är en isländsk ögrupp belägen söder om Islands sydkust.

  De drygt 4 000 invånarna bor på en omkring 16 kvadratkilometer stor yta.

  Fiske och fiskförädlingsindustri är Västmannaöarnas viktigaste näring.

  I januari 1973 drabbades Heimaey av ett kraftigt vulkanutbrott som ödelade stora delar av staden Vestmannaeyjar och medförde att hela befolkningen fick evakueras. De återvände dock när bebyggelsen restaurerats. Vulkanutbrottet byggde upp vulkanen Eldfell och medförde att öns areal ökade med 2,5 kvadratkilometer.

  Källa: Nationalencyklopedin.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons