Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dave simmar över Siljan

/

Från USA till Tyskland till Vansbro till Siljan, i dag simmar Dave Van Mouwerik drygt tre mil.
– Jag brukar simma ett marathonsim om året, säger Dave.

Annons

När Dave Van Mouwerik från San Luis Obispo i Kalifornien var i 20-årsåldern studerade han i Tyskland. Där blev han vän med några tyskar som frågade om han ville följa med till Sverige och fira jul med dem. Detta var 1977 och han svarade ja. Väl i Sverige kom de till familjen Hellgren i Vansbro och sedan dess har Dave och familjen Hellgren varit vänner.

– Vi träffade tyskarna först men nu har vi mer kontakt med Dave än med dem, berättar Birger Hellgren.

Nu är Dave i Sverige på semester och i dag, fredag, ska han simma över Siljan.

– Jag har alltid simmat mycket och när jag var 23 kände jag att jag ville börja tävlingssimma. Sedan dess har jag varit med i flera lag och tävlat ett antal gånger, berättar Dave.

De tävlingar han deltagit i är långdistanssim, eller marathonsim som det också kallas.

– Ett marathonsim har till skillnad mot löpningen ingen bestämd distans utan det är olika från tävling till tävling, det kan till exempel vara att simma över Engelska kanalen eller att simma från Irland till Storbritannien. Det kan vara vad som helst egentligen och man gör det oftast själv, förklarar Dave.

Dave brukar simma ett marathonsim varje år och förra året tänkte han att han ville kombinera ett besök till Sverige med att göra ett långdistanssim. Han och Anders Hellgren började titta runt och det blev bestämt att loppet ska gå i Siljan. 33 kilometer kommer sträckan vara med start i Hjortnäs och mål vid Tingsnäsbadet i Mora.

– Vi har tittat på google maps och gjort upp en sträcka i förväg med punkter där jag ska simma.

Punkterna har de sedan lagt in i en gps som en motorbåt kommer följa för att visa Dave vägen. Med sig kommer Dave även att ha två kanotister som ska se till att det går bra för honom.

Simningen kommer att ta ungefär 12 timmar och Dave kommer starta halv fyra på fredagsmorgonen. Under loppets gång kommer följeslagaren i motorbåten att förse Dave med mat men en regel med marathonsim är att simmaren inte får vila sig mot motorbåten när han äter.

– Sen får man inte ha utrustning som skyddar mot kylan, ingen våtdräkt eller mössa som är gjord av till exempel neopren, säger Dave.

Distansen som Dave ska simma i dag simmade han även förra året, fast då i havet.

– Man blir mer stressad när man är i havet av alla djur och så som man vet finns där. Men man kan vara hur rädd för hajar och maneter man vill, det är ändå vågorna som är värst, summerar Dave.

Annons
Annons
Annons