Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatuchef sitter på dubbla stolar

Fakturor från gatu- och vägföretaget Ramudden, där gatuchefen Niclas Camarstrand arbetar som konsult vid sidan av det kommunala chefsjobbet, har försatt Smedjebackens kommun i en delikat situation.
– Det måste jobbas fram nya rutiner för upphandlingar och beställningar inom Camarstrands kompetensområde, säger kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström (S).

Annons

– Om det inte visar sig vara möjligt, tillägger han, så måste vi överväga att ta bort möjligheten till bisysslan.

Och om den situationen skulle uppstå är Ingemar Hellström medveten om att kommunen kan riskera att förlora sin gatuchef, igen.

Att Niclas Camarstrand ifjol tackade ja till chefsjobbet var ju avhängigt just detta - att han en dag i veckan skulle få ägna sig åt sitt eget företag, Camarstrands utbildning och kommunikation AB.

Då såg man heller inte bisysslan som ett problem. Snarare betraktades hans kunskaper i trafikfrågor som en välkommen extra kompetens.

Men, den politiker som har personalansvaret i kommunen, kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström (S), kände inte till Niclas Camarstrands koppling till Ramudden.

– Jag vet inte om tekniske chefen P-O Dahlström visste, men jag hade inte den informationen, hävdar han.

Han befann sig i Stockholm på en sammankomst för ett par veckor sedan, där han för första gången fick höra talas om detta.

– Det var folk från tekniska kontoret i Ludvika som undrade hur det kunde komma sig att vår gatuchef jobbade hos Ramudden, berättar Ingemar Hellström.

Han tillägger att han blev mycket upprörd över uppgifterna, och befarade att kommunen förts bakom ljuset. Senare säger han till tidningen att anställningsvillkoren kanske hade värderats på ett annat sätt om Camarstrands förhållande till Ramudden varit känt tidigare.

– Det anställningskontrakt som jag skrev under gällde att han skulle syssla med utbildningar och föreläsningar. Men jag kunde inte koppla Camarstrands bolag till Ramudden.

Uppgiften om gatuchefens relation till Ramudden resulterade dock i att tekniske chefen fick uppdraget att utreda saken:

– Vi enades om att han i fortsättningen noggrant ska föra bok på sin arbetstid och rapportera in hur och när han ägnat sig åt sitt företagande, säger P-O Dahlström till tidningen.

Vid det tillfället stökades en annan besvärande detalj undan, en faktura från Ramudden till kommunen som Niclas Camarstrand attesterat. Men eftersom beloppet "bara" var 18 000 kronor fick det passera, med påpekandet att det inte skulle få upprepas.

– Det kan se illa ut med tanke på hans dubbla roller, säger P-O Dahlström.

Tidningen kan dock avslöja att den fakturan inte är den enda där företaget Ramudden numera förekommer i kommunens bokföring.

Redan en dryg månad efter att Niclas Camarstrand började sitt nya jobb i Smedjebacken attesterades historiens första faktura från Ramudden.

Därefter följer en lång rad fakturor gällande hyrd utrustning till gatuprojekt i Smedjebacken. Sammanlagt rör det sig om material och utrustning för cirka 166 000 kronor som beställts av Niclas Camarstrand.

En förklaring är att ytterst få företag i landet hyr ut stängsel, trafikskyltar och annat som behövs för säkerheten vid gatu- och vägjobb. Men Ingemar Hellström kan inte bortse från att kontaktytan mellan Ramudden och gatuchefen är besvärande.

– Naturligtvis borde han från början ha sagt att företaget som anlitar honom som konsult är Ramudden.

Ingemar Hellström nämner att i väntan på att kommunen kan rekrytera en ny inköpare/upphandlare efter Anders Silfverin, och tills det finns nya rutiner, är det tekniske chefen som får ta hand om upphandlingar som faller inom gatuchefens speciella kompetensområde.

Annons
Annons
Annons