Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt på ölfestival

Slutsålt.
Med knappt två veckor kvar till ölfestivalen i Söderbärke finns inte en enda lördagsbiljett att köpa. Alla 1 350 biljetter har gått åt. Återstår gör cirka 100 biljetter till fredagen, då festivalen startar.

Annons

– Eftersom vi har 350 lördagsbiljetter fler i år trodde jag inte det skulle ta slut så fort. Förra året gick de sista på tisdagen i samma vecka, säger Thomas Husing i arrangerande föreningen Malte.

Ett allmänt ökat intresse för öl från små tillverkare avspeglar sig inte bara i ett stigande antal besökare på mässan. Antalet microbryggare ökar också kraftigt.

– Det är rena boomen, säger Husing och konstaterar att sedan förra årets festival har 13 nya småbryggerier startats i Sverige och till mässan i år kommer totalt 32 att vara representerade.

– I Sverige har det aldrig varit så många under ett och samma tak.

Men fortfarande väntar han på att det första microbryggeriet ska starta i Västerbergslagen, inspirerad av festivalen.

Strömsholms bryggeri svarar i år för festivalölet och en raritet blir ett tjeckiskt öl som aldrig tidigare serverats i Sverige.

Thomas Husing konstaterar att festivalen numera har kultstatus bland svenska ölentusiaster.

– När folk från Stockholm och Mälardalen kliver av tåget vid stationen i Söderbärke tycker dom att dom åkt till skogen i Dalarna för att prova öl.

Fortfarande är det svårt att kombinera mässan med boende i trakten.

Husing uppger att det varit ett ljumt intresse från hotell och dylikt att sälja paket med övernattning, inträde på mässan och transport.

– Att gå till Ludvika eller Smedjebacken på lördagskvällen känns inte så lockande.

Annons
Annons
Annons