Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är djupt sörjda och saknade

/

Det var brandmännen Tobias Bäckström, 32, och Harri Lehto, 43, som omkom i samband med torsdagens tragiska olycka då brandbilen, under utryckning, gick av vägen och störtade ned i ravinen strax väster om Tolvsbo i Söderbärke.
På deras ordinarie arbetsplatser, Smedjebackens Energi AB (Seab), respektive Componenta Wirsbo AB, råder stor sorg och förstämning bland kollegerna.

Annons

Hos Seab hölls på fredagen en minnesstund för att hedra minnet av Bäckström.

– Han var en mycket uppskattad medarbetare och nära kamrat till oss alla. Han var en person som gav väldigt mycket och som var öppen för alla. En bättre arbetskamrat och kollega kan man inte få. Att mista honom är verkligen svårt, säger va-chefen Tage Hägerman, märkbart gripen av situationens allvar.

– Tobbe, som vi kallade honom, ville hjälpa alla. I början av veckan räddade han en människa till livet i samband med en utryckning och vid nästa utryckning miste han livet. Det känns inte rättvist, fortsätter Hägerman.

– Vi samlade alla och det hela blev en mycket stilla, fin och värdig stund och ute vajade flaggan på halv stång.

I församlingen fanns bland andra kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström (S), tillika ordförande i Seabs styrelse, och styrelseledamoten Jan Tholerus (C).

Vid Componenta Wirsbo AB är många för tillfället lediga för semester men på fredagen uppgavs att merparten hade nåtts och fått besked om att deras arbetskamrat har förolyckats.

– De flesta är på semester. Vi har ringt runt till många men några har vi ännu inte lyckats få kontakt med, säger Kent Höglund vid företagets logistikavdelning.

– De som jobbade eftermiddagsskiftet dagen då olyckan inträffade gick ner till brandstationen där de träffade krisgruppen (Posom). Och på fredagsmorgonen samlades vi en kort stund för att få prata av oss.

För arbetskamraterna innebar Lehtos frånfälle ett synnerligen hårt slag.

– Nu är det fjärde gången inom loppet av drygt ett år som vi förlorar personer med anknytning till oss. Senast inträffade det i samband med fallolyckan på ABB i Ludvika. Den omkomne där har tidigare varit anställd hos oss i flera år, slutar Höglund.

Bedrövad är också vd Göran Jansson.

– Jättesorgligt och beklagligt, det här påverkar alla som jobbar för oss på bolaget. När jag först hörde om olyckan kunde jag inte koppla att det kunde vara någon av våra medarbetare.

Annons
Annons
Annons