På dt.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Damm ska stoppa översvämningar

+
Läs senare
/

Här landande Ingemar Johansson med helikopter som färsk världsmästare 1959 och längre tillbaka var det ett öppet dike, som samlade upp dagvatten på hela sträckan från Uvbergets fot ned till sjön Barken. Vi befinner oss i Bullerdalen, där kommunen nu tar ett rejält tag för att villaägarna på Malmgatan och Kyrkoallén i fortsättningen ska slippa vattenfyllda källare när himlens portar står öppna.

Genom att bygga en vall tvärs över dalen och strypa flödet i dagvattenledningen ska vatten från framtida skyfall bromsas upp och bilda en temporär damm.

– När regnet sedan avtar rinner vattnet tillbaka i ledningen och så sakteliga nedströms. Därmed hoppas vi att villaägarna ska slippa att regnvatten pressas upp i deras golvbrunnar, säger Tommy Norgren på kommunägda Smedjebacken energi och vatten.

Så är systemet tänkt att fungera i det projekt som kommunen gör tillsammans med Seab och som ska vara klart nästa månad. Kostnaden är beräknad till 1,5 miljoner kronor.

Gångvägen mellan Nordvalls väg och Bergaskolan kommer för övrigt att dras om och ligga på den nya vallen.

Thomas Andersson från Seab berättar att dagvattenledningen har en dimension på 60 centimeter och att den vid fullt flöde hittills transporterat 600 liter i sekunden.

– Men nu ansluter vi tre brunnar med en automatisk flödesreglerare och det gör att ledningen i framtiden bara sväljer 20-30 liter i sekunden, förklarar han.

Därmed blir vattentrycket i ledningen mycket lägre. I närheten av kyrkan kommer vattnet att rinna ut i det fria till de dammar, som håller på att färdigställas vid Uddparken.

Kommunens trädgårdsmästare, Erik Blomqvist, ansvarar för satsningen på Uddparken och berättar man just nu håller på att montera en dammlucka, som ska se till att höja vattennivån i dammanläggningen.

Nästa del i projekt Uddparken är plantering av strandvegetation och senare i sommar är det dags att plantera träd i området.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons