Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Repetitionerna inför bygdespelet har blivit mer klädsamma

/
  • Regissören Anneli Rosendahl Orrboes delade ut peruker, kläder och instruktioner till aktörerna.
  • Brächens Lisa (spelad av Eva Åberg) och Mjölnarn´s Britta (Ulla Senbom) försökte bjuda fotografen på något stärkande.
  • Ulla Hellkvist, som spelar Märta i Skedvi, får hjälp av Anneli Rosendahl Orrboes med att hitta en lämplig peruk.
  • Ulla Senbom hjälper Eva Åberg med att få peruken att sitta rätt.
  • En koffert med gamla kläder som någon av aktörerna kanske fastnade för. Till höger, Kerstin Bäck som spelar
  • Kerstin Bäck snörar på sig ett par gamla kängor, som även används på Säterstampen.
  • Eva Åberg och Ulla Senbom får instruktioner av Anneli Rosendahl Orrboes.

Repetitionerna inför bygdespelet "Dansen vid Kvarnbron" har gått in i ett nytt stadium. Numera har aktörerna börjat klä sig i sina scenkläder på repetitionerna.
– Det är lättare att komma in i rollen när man får på sig kläderna, tycker Ulla Senbom, som spelar Mjölnarn´s Britta.

Annons

Vid onsdagskvällens repetition i Solvarbo bystuga började aktörerna klä sig i kläderna som de ska bära under sommarens tre föreställningar av "Dansen vid Kvarnbron".

– Vi har tiggt ihop kläder och har fått många gamla kläder som folk har hittat i uthus. Sedan har vi fått en del från Pärlan i Gustafs. Det är lite knepigt eftersom folk varierar i storlek från år till år. Det fattas några fina blusar hittills dock, säger regissören Anneli Rosendahl Orrboes innan hon ger direktiv till några av de yngre aktörerna.

– Tänk på att färgerna inte får vara för moderna! Det är 20-talet vi är på, säger hon.

Kerstin Bäck, som spelar "skökan Sofie från Säter", håller på att snöra på sig ett par stiliga kängor.

– Båda skorna kan användas som både höger- och vänsterskor. Vi får låna dem från Sko-Sjöbergs och de används även på Säterstampen. Kläderna gör att man kommer bättre in i rollen. Och sedan blir det ännu lättare när vi börjar repetera nere vid Kvarnbron, tycker Kerstin Bäck.

Lena Andrén hittade snabbt kläderna som passade till hennes rollfigur August.

– Jag har ingen talroll utan är mest med i bakgrunden. Det gäller att hålla fast i de kläderna som passar bra, säger hon och håller tag i hängslena.

Rutinerade Ulla Senbom, som har spelat Mjölnarn´s Britta i alla uppsättningar av spelet, hjälpte Eva Åman, som är nykomling och ska spela Brächens Lisa, med peruken.

– Jag har kläder från min mormor och mormorsmor. Det är lättare att komma in i rollen när man får på sig de här kläderna, säger Ulla.

– Det är vansinnigt roligt att få vara med om detta. Min rollfigur är åt skogsrå-hållet och jag vet inte vad regissören Annelie menade när jag fick spela någon som kommer från skogen, säger Eva Åberg med ett skratt.

Tonen mellan aktörerna är hjärtlig och skratten var många när det febrilt letades i påsarna och väskorna efter peruker och kläder som passade.

– Vi har kört replikövningar sedan februari. Nu gäller det att se så att alla kläder passar på dem. Nu i veckan släpps biljetterna till de tre föreställningarna, berättar Anneli Rosendahl Orrboes.

Annons
Annons
Annons