Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockarskolan visade klassen

/
  • Laget Frågetecken från årskurs sju i Klockarskolan vann Forskningspriset för en blindstav med den senaste tekniska utrustningen som gör att staven förmedlar viktig information som underlättar vardagen för synskadade.  Foto: Roland Berg
  • Lag Team Extreme från klass 8 C i Klockarskolan vann Marknadsföringspriset.  Foto: Roland Berg
  • Lag Amazing från klass 8 A i Klockarskolan vann Championpriset vid First Lego League tävlingen i Borlänge och tävlar i Skandinaviska finalen i Norge den 4 december.  Foto: Roland Berg

Annons

Skolverket bidrar med ett resestipendium för segrarlaget och förhoppningen är att det ska gå att få sponsorer så hela klassen kan följa med till Norge.

Årets tema i First Lego League var Body Forward och handlade om biomedicinskt ingenjörskap. Deltagarna skulle i sin forskningsuppgift ta redan på så mycket som möjligt inom ämnet och ge förslag på hur vi kan utveckla våra kroppar för att klara av framtidens utmaningar.

Här gällde det att både kunna bygga och programmera en Lego-robot och att forska kring temat.

I enskilda domarrum fick lagen redovisa sin forskningsuppgift och berätta mer hur de rent tekniskt byggt roboten och löst utmaningarna på tävlingsbanan. I uppgiften ingick även att marknadsföra sitt lag och visa prov på samarbete.

Amazing vann samarbetspriset och var tvåa i robottävlingen, men var även med i toppen i övriga kategorier och det gav seger sammanlagt, alltså Championpriset.

- Vårt forskningsprojekt är om Aspergers syndrom som vi vill sprida mer information om, berättar Natasha Maycraft Kall, en av lagets medlemmar.

Hon berättar att man tagit reda på uppgifter både via Internet och böcker och även på ett mer personligt sätt då hon själv har syndromet.

- Jag hoppas att vi kan få sponsorer så hela klassen kan åka till Norge, säger hon.

Tävlingen i Norge avgörs den 4 december och det är samling och inkvartering på fredag den 3 december klockan 17. Klockan 9 på lördagen är det öppningsceremoni och sedan startar tävling som pågår under hela dagen. På kvällen är det middag och teamparty med diskotek. På söndag morgon är det sedan dags för deltagarna att bryta upp och resa hemåt.

Vid tävlingen i Borlänge gick Forskningspriset gick till laget Frågetecken, ett lag från årskurs sju i Klockarskolan.

De har forskat kring hjälpmedel för synskadade och här visar eleverna upp en blindstav försedd med modern teknik som bland annat GPS och staven ger den synskadade information som underlättar i vardagen.

Till exempel vid ett övergångsställe ger staven besked om när det är klart att gå över gatan när det blinkar klart, berättar lagets medlemmar.

Ytterligare ett förstapris gick till Klockarskolan och då laget Team Extreme, ett lag från klass 8 C, som vann Marknadsföringspriset.

Annons
Annons
Annons