Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till minnena

/
  • En dikt, en berättelsegör att allt lättar upp och grå moln försvinner. Rolf Nyström, pensionär och läsombud från Anhörigcenter Bukettens Väntjänst läser för äldre flickor på Enådal.
  • Högläsare Rolf Nyström.
  • Anhörigcenter Buketten söker fler högläsare. Elisabeth Johansson på Buketten hoppas att både Boda och Furudal ska kunna börja läsa högt för äldre, även i hemmet.

Högläsaren Rolf Nyström vill sprida glädje och sätta piff på tillvaron för andra.
–Jag har mycket kärlek i mitt liv, jag är trygg och jag vill dela med mig till andra, säger Rolf.
Genom att läsa böcker och även sjunga tillsammans med äldre på äldreboendet Enådal i Rättvik hittar Rolf och de äldre tillbaka till barn- och ungdomstiden.

Annons

–Vi hittar ett samtalsämne och jag ser leenden och ljuset i ögonen, säger Rolf.

En gång i veckan kommer Rolf Nyström, pensionär från Vikarbyn till Enådal för att träffa sin läsgrupp.

–Jag har själv stor behållning av våra möten och jag tror det är ömsesidigt. Jag vill sprida glädje och tillsammans hittar vi tillbaka till minnen, tankar och får en varm levande stund.

Rolf läser några dikter ur Nära av Brita af Geijerstam. Flera av böckerna väljs av bibliotekarie Karin Sold på Rättviks Kulturhus.

–Det finns anpassad litteratur för till exempel dementa, men för de flesta handlar det om att göra minnen levande, starta samtal och då finns en mängd böcker som passar att läsa högt ur, säger Elisabeth Johansson, anhörigsamordnare på Buketten i Rättvik.

I de förberedande studiecirklarna personerna som ska bli högläsare går får deltagarna tips och råd kring högläsning för äldre.

Väntjänsten på Buketten har ett antal högläsare och det finns även personal inom äldreomsorgen som läser högt för de äldre. Ibland där också anhöriga med under högläsningen.

–Vi söker fler läsombud för högläsningen ger så fantastiskt mycket. Det är väldigt bra för välbefinnandet. De äldre är en del av ett sammanhang, en enkel aktivitet som ger trevnad och startar samtal, säger Elisabeth.

När Rolf tog fram bilderboken för äldre, Tillbaka till minnena av Maud Olofsson Wannefors och visade en bild av skridskoåkare började deltagarna genast komma ihåg sina egna minnen av just skridskoåkning.

–Jag är lyhörd och ödmjuk. Vi skojar och samtalar, tillsammans skapar vi en harmonisk, skön stund, säger Rolf

Annons
Annons
Annons