Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemslöjden är räddad

/
  • Material till Rättviksdräkten hemslöjd och dräktrådgivning ska finnas kvar i hemslöjdens regi.
  • Hantverkskooperativet Handslaget fortsätter att samarbeta med hemslöjdsföreningen, precis som tidigare.
  • Hemslöjdsstugan med hantverkskooperativet Handslaget och hemslöjden fortsätter i ny regi, men två anställda har förlorat jobbet.

Hemslöjden i Rättvik är räddad. Hantverkare Åsa Luthman och ordförande i Rättviks Hemslöjdsförening Anna-Britta Fornstedt tar över driften av Hemslöjden.
-Vi är mycket nöjda med lösningen och har därmed räddat verksamheten från konkurs, säger silversmed Mats Eskils, ledamot i Rättviks Hemslöjdsförenings styrelse.

Annons

Efter flera år av ekonomiska problem där hemslöjdsbutiken gick med underskott stod Rättviks Hemslöjdsförening inför hot om konkurs.

-Vi ville absolut undvika konkurs. Det ger så mycket "badwill" och detta har också hänt oss tidigare för några år sedan. Hemslöjdsföreningen har överlåtit driften av Hemslöjdsbutiken till Åsa Luthman som även är medlem i hantverkskooperativet Handslaget som samverkar med hemslöjden i Hemslöjdsstugan vid torget i Rättvik och Anna-Britta Fornstedt som är ordförande i Hemslöjdsföreningen, men inte längre ordförande i aktiebolaget Rättviksslöjds styrelse.

Vem som blir ny ordförande för aktiebolaget styrelse är inte klart. Bolaget befinner sig i en övergångsperiod och ska konstituera sig under årsmötet i vår.

Åsa Luthman och Anna-Britta Fornstedt kommer att driva butiken genom ett gemensamt bolag. Dräktmaterial och hemslöjd kommer att säljas som vanligt.

Externa hanverkare och sömnadskunniga kommer att hjälpa till med dräktsömnad och hemslöjden kommer som tidigare at ha nära samarbete med Handslaget, men faktum kvarstår att en sömmerska och en butikschef förlorar sina jobb inom hemslöjden i Rättvik.

-Vi har nu räddat aktiebolaget från konkurs, men jobben har inte gått att rädda. Vi var tvingade att agera för att behålla hemslöjdsbutiken och genom olika samarbeten kan vi även ha kvar dräktsömnaden. Flera hemslöjdsföreningar har det tufft och när butiken hela tiden går back kan vi inte fortsätta. vi har tagit hjälp av externa experter, jurister som ser till att detta går rätt till.

-Hemslöjdsföreningens styrelse stöder utvecklingen och nu satsar vi framåt. Flera nyheter är på gång och bland annat ska vi starta en medlemsvärvarkampanj, säger Mets Eskils.

Annons
Annons
Annons