Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En doft av tunnbröd och smak av nostalgi-I 60 år har det bakats tunnbröd i Rättvik

Sedan 1957 har det bakats tunnbröd i Rättvik.
Bara ett kliv innanför tröskeln till Rättviks Tunnbrödsbageri och handelsbod på Vasagatan känns en doft av anis och fänkål blandad med en varm doft av nygräddade tunnbröd.
Genom alla år har traditionen levt vidare och utvecklats sedan Melker Stornils startade upp bageriet i slutet av 1950-talet.

Annons

Sedan några år är det Åke Danielsson och Susanne Säbb-Danielsson som driver bageriet och handelsboden.

Åke Danielsson sadlade om för några år sedan och blev tunnbrödsbagare på heltid.

Lokalerna som från början var ett Elim kapell har innnan bageriet kom på plats inhyst Erikshjälpen och Classic Car Week.

- När vi tog över var vi två familjer som drev verksamheten, men nu är det jag och min fru, berättar Åke Danielsson.

När man kommer in i butikslokalen möts man av en känsla av att man kommit in i en gammal handelsod. Alla inventarier i butiken kommer från gamla Gärdeby handel och ägs av turistföreningen i Rättvik. Förutom nybakat tunnbröd,tuttul och kavelbulle, finns mycket lokalt producerade ostar, marmelader, saft med mera i

På dagarnaproduceras både hårt och mjukt tunnbröd i det väldoftande bageriet...

hyllorna.

- Vi har ökat omsättningen hela tiden och vi ser positivt på framtiden, säger Åke Danielsson.

Sedan de tog över verksamheten har man ändrat en del i sotimentet i butiken och utvecklat produktionen inne i bageriet. Rättviks Tunnbrödsbageri är troligen det äldsta tunnbrödsbageriet i hela landet.

Det mesta i butiken är lokalproducerat.

- Vi bakar även en hel del på traditionellt sätt och en dag i veckan kan kunderna stå och se på när vi bakar och beställa rykande färskt bröd från en fönsterlucka mellan butiken och bageriet, säger Åke Danielsson.

Sommarhalvåret, påsk och under jul och nyår är det högtryck på bageriet. Då är hela familjen med och hjälper till med produktionen.

- Andra tider är vi en och en halv tjänst som arbetar här, säger Åke Danielsson.

Annons
Annons
Annons