På dt.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

30 jaktlag vill skjuta varg

+
Läs senare
/

Från och med den 2 januari får länets registrerade vargjägare jaga varg. Länskvoten är nio vargar. Under söndagen träffades Rättvikskretsens jaktledare för att lägga upp planerna.

- Vi gick igenom vilka regler som gäller i och med naturvårdsverkets beslut. Bland annat är det mycket viktigt att jaktledarna en gång i timmen tar kontakt med länsstyrelsen - så att det inte blir någon överskjutning av varg. Dessutom är det viktigt att en nedlagd varg rapporteras snarast, inom en timme. Vi diskuterade också samordningen av insatserna, så att samarbetet mellan de olika jaktlagen flyter bra, säger Jonny Jones.

Intresset för vargjakt är stort i Rättvik. Till mötet kom drygt 40 jaktledare.

- Jag bedömer att ett 30-tal jaktlag kommer att jaga varg i Rättvik redan från den 2 januari. Det är ungefär lika många jaktlag som under älgjakten. Däremot kommer troligtvis antalet jägare inte vara lika många som under en älgjaktsvecka, säger Jonny Jones.

Jakten kommer att gå till som en vanlig jaktlagsjakt.

- Det blir passkyttar som under älgjakten. Vi kommer spåra med hundar, säger Jonny Jones.

Fakta: Nio vargar får skjutas i Dalarna

Naturvårdsverket har beslutat att 27 vargar får fällas i licensjakt under perioden 2 januari - 15 februari. Det motsvarar drygt 10 procent av vargstammen.

Vid den senaste inventeringen i vintras fanns mellan 182 och 217 vargar i Sverige.

Jakten avlyses när tilldelningen i ett län är fyllt. Skottplatsen ska besiktigas inom 24 timmar av länsstyrelsens besiktningsmän. Jakträttsinnehavaren får behålla skinnet, men ska lämna över resten av kroppen till besiktningsmannen som skickar det vidare till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Där undersöks alla vargar som hittas döda eller fälls under jakten.

Licensjakten tillåts i fem län. Fördelningen per län baseras på hur vargstammen är spridd i landet. Det innebär cirka en tredjedel av tilldelningen till Värmland och Dalarna - 9 vargar var. En niondel - 3 vargar per län - tilldelas Västra Götaland, Örebro och Gävleborgs län.

Fakta: Naturvårdsverket.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons