Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidslandet ligger i Tallhed

/
  • Kring mässgatorna kan utställarna ställa upp sina montrar visar Kjell Holmstrand.  Foto: Hans Olander
  • Kjell Holmstrand visar hur mässgator gjorts i ordning i området.  Foto: Hans Olander
  • Här är personerna som ska göra Tallhed utanför Orsa till Framtidslandet, en mässa som förändrar världen. Från vänster syns Kjell Holmstrand, Göran Torin och Olle Bengtson längst till höger med sonen Magnus intill.  Foto: Hans Olander

Annons

Under 80-talet var han lärare på Skattungekursen, en folkhögskoleutbildning i Skattungbyn. Två av hans elever var Göran Torin och Olle Bengtson.

Nu jobbar trion tillsammans för att föra mässan om Framtidslandet i hamn under tre dagar i mitten av juni nästa år. Beslut om exakta datum för mässan ta senare.

Mässområdet koncentreras till Tallhed kring ett gammalt beredskapslager som byggdes 1955. För fyra år sedan köpte Kjell lagerbygganden med omgivande mark. Han hade länge burit på tankar om en mässa och har med tiden involverat Göran och Olle i planerna. Alla tre har erfarenhet av mässor både nationellt och även i utlandet.

- Under senaste året har vi gjort i ordning markområdet med mässgator samt provat anläggningen med marknader och auktioner med lyckat resultat, förklarar Kjell.

Vid en första anblick kan tyckas att Tallhed ligga avsides mitt ute i skogen. Kjells uppfattning är dock helt annorlunda.

- Om du drar en 40-mils radie kring Orsa så finner du att platsen ligger centralare än Stockholm. Järnvägen med Inlandsbanan passerar bildlikt talat in på knuten till lagerbyggnaden. Europaväg 45 ligger endast en kilometer bort och lika långt är det till flygplatsen I Tallhed.

Enligt Kjell kommer de ämnen som mässan behandlar att kretsa kring aktuella ämnen som energi, mat, miljö, hälsa, ekonomi, teknik, innovationer, välgörenhet, livsfrågor och global utveckling.

- Inför mässan ska vi kontakta småföretag och organisationer med anknytning till mässans olika teman, som tar ett samlat grepp på landet i framtiden. Vi kommer även att vända oss till intressenter grannländerna.

Närmare ett 100-tal utställare bereds monterplatser både inomhus eller utomhus. Mässan ska bland annat finansieras av avgifter för att hyra monterplats. Det kommer även att bli seminarier och föreläsningar om frågor som för utvecklingen framåt på ett sätt som är ekologiskt gynnsam.

Kjell, Olle och Göran tror stenhårt på sin idé väntar sig många besökare till de tre mässdagarna i mitten av juni nästa sommar.

- Det finns möjligheter till ordentliga p-platser på andra sidan järnvägen och där kan parkeringen skötas av en förening från Orsa. Ett exempel på en av många spinn-off effekter som kan ge sysselsättning till föreningar och orsabor i anslutning till mässan, hoppas Göran Torin.

Under det närmaste året fram till mässan kommer trion att ge fortlöpande information om förberedelserna.

Annons
Annons
Annons