Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skönt att det är över"

/
  • Sedan vintern har Dave haft denna livboj i sikte. Först när han hade rört vid den tyckte han att han att hans maratonsimning var över.
  • Första foten på land efter cirka tolv timmar i vattnet.
  • Daves sista simtag in mot stranden vid Tingsnäsbadet.
  • Trots att han simmat i cirka tolv timmar kunde Dave både stå och gå när han kom fram till Tingsnäs.
  • Det var många som hade samlats på stranden för att gratulera Dave på fredagseftermiddagen.

Strax efter klockan 15.00 på fredagen tog Dave Van Mouwerik de sista simtagen in till stranden vid Tingnäsbadet. Då hade han simmat över tre mil på cirka tolv timmar.

Annons

Dave Van Mouwerik höll jämna simtag, cirka 60 stycken per minut, under de 32,7 kilometrarna från Hjortnäs till Mora. Trots den tuffa utmaningen var han vid gott mod när han simmade i land vid Tingsnäsbadet.

– Jag mår bra och är väldigt glad över att jag klarade det. Det är mycket som kan gå fel när man simmar. Vi hade tur med vädret, det var både varmt och vindstilla, berättar Dave.

De första stegen upp ur vattnet var lite stela. Men den långa sträckan till trots kunde Dave både stå och gå direkt efter maratonsimningen.

– Jag är lite stel nu och kommer nog att ha värk i kroppen i ett par dagar, men sedan går det över, säger Dave.

Hans maraton i Siljan var dock inte över för att han hade kommit upp ur vattnet. Sedan i vintras har han tittat på en bild av en livboj som hänger vid badets kiosk. Bilden har hjälp honom att fokusera på målet för den stora utmaningen. En kort promenad upp till bojen och ett stagigt grepp om den fick således avsluta Daves halvdygn i Siljan.

Prestationen talar Dave blygsamt om. Han menar att det hela är en gruppinsats och att man ska ha tur med naturen för att lyckas.

– Jag hade aldrig klarat det i tisdags, då blåste det för mycket och var för kallt. Sedan har jag haft en fantastisk grupp människor omkring mig som har stöttat mig hela vägen, berättar Dave.

Den i dag 55-årige simmaren har utövat långdistanssim sedan 20-årsåldern. För att hålla sig i form simmar han ungefär 100 mil om året. Och fortfarande har Dave en del maraton att simma.

– Kanske att jag har fem eller sex utmaningar till i mig. Till nästa gång funderar jag på att simma mellan Santa Cruz Island och Kalifornien.

Annons
Annons
Annons