Annons

Ensamkommande flyktingbarn till Mora

Behovet av platser för ensamkommande barn är akut, enligt Sara Källgarn. Migrationsverket vädjar till kommunerna att ställa upp med platser. Idag tar cirka 100 kommuner emot totalt cirka 1 200 barn. 200 till 300 barn står i kö för att få komma till någon kommun.

Medan de väntar bor de i den kommun de anlänt till. De ska bo där i högst en vecka, men många blir kvar i flera månader därför att det saknas platser i kommunerna.

Ensamkommande barn är personer utan 18 år och som kommer till Sverige utan målsman. De är berättigade till kommunens stöd redan vid ankomsten. Barnen är i de flesta fall pojkar i åldern 14 till 17 år från Somalia, Afhganistan och i Irak.

Migrationsverket skriver avtal med kommuner som tar emot minst fem barn. Sara Källgarns förslag till kommunstyrelsen är att kommunstyrelsen uppdrar till socialnämnden att i samråd med barn- och utbildningsnämnden utreda och eventuellt föreslå avtal för att ta emot ensamkommande barn. Utredningen ska presenteras för kommunstyrelsen nästa månad.

Enligt Sara Källgrens tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen ersätter Migrationsverket mottagande kommuner för kostnaderna när barnen placeras ut.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons