Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var nära att bli utbränd"

/
  • Örjan Svedberg, fackligt ombud för SFHL, (Svenska folkhögskolans lärarförbund), bekräftar uppgiften om att flera lärare sjukskrivits på grund av utbrändhet.

Inte nog med att flera Brunnsvikslärare mått så dåligt att de sjukskrivits. På måndagen kom beskedet att elevskyddsombudet lämnat sitt uppdrag.
– Jag var nära att bli utbränd och orkar inte ha den rollen längre, bekräftar Eva Lundqvist som nu väljer att studera vidare på distans.
– Det är tufft för många, säger eleven Helga Arvesten som tycker det är jättejobbigt att se hur kamrater "sitter och gråter i hörnen".

Annons

Starten för den allra sista terminen vid Brunnsviks folkhögskola, i det fagra Brunnsvik, ägde dock rum under lugna former. Den generella inställningen bland såväl elever som lärare är att man nu ska göra det bästa av situationen. Förhoppningen är att alla ska skonas från fler uppslitande turer och helt kunna fokusera på studierna.

Rektor Sofie Wiklund uppges ha varit förhindrad att närvara vid morgonmötet men hade lovat möta upp på Brunnsvik senare under dagen. Det blev i stället lärarna Örjan Svedberg och Jelena Rundqvist som välkomnade eleverna tillbaka efter jul- och nyårsledigheten.

De upplevda sveken från skolledningen sida har uppenbart satt sina tydliga spår hos alla eller de flesta eleverna.

– Vi har ju möjlighet att fortsätta studera i Borlänge efter den här terminen men det är ingen som vill. Det går inte när man inte har något förtroende för skolledningen. Som folk har blivit behandlade, vi har ljugits rakt i ansiktet. Ingen kunde tro att man kunde göra så här mot folk, fortsätter Arvesten.

Det handlade bland annat om att flytten till Borlänge i det längsta förnekades trots att alla lokaler sades upp för avflyttning redan den 2 juli. Hela höstterminen präglades av kamp för att rädda Brunnsvik kvar på Brunnsvik. Det slutade med att vårterminen räddades. Att det sedan, några dagar före jullovet, kom uppgifter om "hemliga förhandlingar" där elevrepresentanter inte var välkomna blev droppen för många.

Avhoppade elevskyddsombudet Eva Lundqvist är inte längre kvar i gemenskapen. Hon har fått nog och väljer att fortsätta sina studier på distans.

– Det har varit en lång och mycket påfrestande tid. Jag har jobbat till 100 procent med de olösta frågorna, kontrakt som inte undertecknats med mera, och kände att jag höll på att bli utbränd. Jag mådde väldigt dåligt de sista veckorna före jullovet och gick med ständig huvudvärk, berättar hon.

– Jag försökte göra mitt bästa för att hjälpa ungdomarna. De ska inte behöva utsättas för sådant här. Men vi befarade att det kommer att fortsätta med samma press även under vårterminen och nu orkar jag inte ta den här rollen längre, klargör hon.

Örjan Svedberg, facklig representant för Svenska folkhögskolans lärarförbund (SFHL), bekräftar uppgiften om att turbulensen vid folkhögskolan resulterat i flera sjukskrivningar bland lärarna.

– Det var på grund av utbrändhet. Det blev för mycket för dem under höstterminen och även jag själv har varit sjukskriven. Men nu har vi haft tillfälle till uppladdning under lovet och vill fokusera på studiearbetet, konstaterar han förhoppningsfullt.

Tidningen har sökt Brunnsviks verkställande tjänsteman, Tommy Hindrikes, som dock inte heller denna gång har kunnat nås för en kommentar.

Annons
Annons
Annons