Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två fullspäckade kulturdagar

/
  • Sara Mohammad, ordförande för Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, kommer till Ludvika för att föreläsa under mångkulturdagarna.

Nu har programmet för årets mångkulturdagar, 24 och 25 oktober, presenterats.
Det handlar om två fullspäckade dagar med utställningar, workshops, musik och intressanta föreläsare.

Annons

Det var 2007 som grunden för mångkulturdagarna lades och året efter skedde den egentliga starten. Sedan 2010 är också Smedjebackens kommun med i arrangemanget. Samarbetspartners är Studieförbundet Vuxenskolan, Brunnsvik, ABF, Västerbergslagens Kulturskola, studieförbundet Bilda och VBU.

Den första av de två mångkulturdagarna sammanfaller varje år med FN-dagen. Så i år inleds arrangemanget måndag den 24 oktober, i Folkets hus i Ludvika med konstworkshop med Saadia Hussein, konstnär och bildpedagog. Musikworkshop där Livet Nord och Camilla Åström från folk- och världsmusikgruppen Kaja deltar.

I Smedjebackens bibliotek presenteras projektet Bröd i Bergslagen då det också finns möjlighet att provsmaka. Och gruppen Teater Tre bjuder på Kloss, en barn- och familjekomedi som handlar om att bygga upp, riva ner och bygga upp igen.

Star bio är platsen för mångkulturdagarnas föreläsningar där Sofie Wiklund, tillförordnad rektor på Brunnsvik, är moderator. Först ut är författaren Anna-Lena Lodenius vars föreläsning har rubriken "Krutdurk Europa. Främlingsfientliga grupperingar, ur ett politiskt perspektiv". Hon följs av religionshistorikern Jan Järpe som ställer frågan, vad händer när religionen byter miljö?

Sara Mohammad, ordförande för Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, utbildningsledare och människorättsaktivist tar vid och föreläser om hedersrelaterat förtryck, barn och tvångsäktenskap. Karen Austin, handläggare vid Ungdomsstyrelsen fortsätter och hon presenterar rapporten Gift mot sin vilja.

På måndagskvällen på Aveny ger Kaja från Göteborg en konsert och uppträder gör även Chamber strings och Suzukigrupp 4 från Kulturskolan. Prisutdelningar blir det också: Ludvika kommuns integrationspris 2011, Mångkulturdagarnas uppmuntranspris samt integrations- och ungdomspriset 2011 ur Annika och Peter Grünlers stiftelse.

På tisdagen kommer barnteatern Kloss till Ludvika bibliotek. Det blir skolbio på Star, den belgiska filmen Welcome visas för Ludvikas elever i årskurs 9. Kaja ger en konsert för mellanstadiet på Aveny och Anna-Lena Lodenius föreläser för gymnasieelever både i Ludvika (Högbergsskolan) och Smedjebacken (Folket hus).

På kvällen bjuds det på mångkulturafton på Aveny med Kulturskolans traditionella höstkonsert som i år har temat "Med smak från jordens alla hörn".

Förutom allt detta blir det utställningar i konsthalen i Ludvika Folkets hus. Fotografen och journalisten Mia Gröndahl fotograferade väggar i Gaza under sju års tid, bilder som hon nu ställer ut. Den andra utställningen är mångkulturtröjor designade av elever i årskurs 8.

Annons
Annons
Annons