Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Teknik är jättekul

/
  • Roger Broman fjärrkör Hylte bruk från Falun med den senaste teknologin från Svenska ABB.
  • ABB.s forskningschef tycker att det roligaste ABB har att bjuda på i innovationsväg är Västerås. robotar
  • Jättestarka stål är SSAB:s grej säger Thomas Hörnfeldt
  • Inom bara några år kommer man att kunna fjärrköra och känna sin bergmaskin nere i gruvan från vilken plats som helst på jorden är Tomas Lagerberg ABB:s forskningschef inom automationsteknik övertygad om.

Inne i innovationspaviljongen på VM-området i Falun står Roger Broman, processoperatör på renseriet på Stora Enso Hylte bruk och kör sin anläggning därhemma precis som vanligt. Skillnaden är att han inte står i sin vanliga miljö, i processrummet på bruket 513 kilometer söder ut.

Annons

– Jag skulle väl kunna sitta var som helst i världen och styra, gissar han.

Han visar vant hur han hanterar stockarna där nere där resultatet blir pappret till denna tidning.

83 procent läser fortfarande sina nyheter på tidningspapper står det på en av informationskärmarna.

– Vi har investerat i den senaste tekniken, den kommer från ABB, förklarar Per Lyrvall, Stora Ensos Sverigechef stolt.

I andra hörnet av innovationspaviljongen hittar vi Tomas Lagerberg, forskningschef på ABB:s automationsdivision i Västerås.

– En tredjedel av ABB:s globala forskning görs i Västerås. Jag tycker att våra robotar är häftigast men det som kommer inom några år är den digitala grejen med 3D, rörelsecensorer och taktil feedback. Teknik är jättekul.

Han berättar att forskarna på ABB bedriver vad som kan liknas vid industrispionage på spelutvecklingsindustrin så inte oväntat visade han fram virtuella 3D glasögon och en spelkontroll.

– Det är inte alls avlägset. Jag tror att han om några år kan styra Hylte bruks anläggning som i ett TV-spel eller att en bergarbetare kan köra sin gruvmaskin och undvika farliga arbetsuppgifter med sådan teknik. Snart kan man i princip kan sitta var som helst i världen och köra industriella processer..Men vi måste ha säkrare teknik än i spelbranschen för i verkligheten finns ingen resetknapp att trycka på om det inte funkar, säger Tomas Lagerberg.

– I Ludvika så handlar innovationerna om hur vi ska kunna styra kraftnät där vi kopplar in storskalig vindkraft med småskalig, solkraft från miljontals elproducenter och få det att fungera även om det inte blåser eller solen inte skiner. Kraftsidan har sett likadan ut i många år, men det är nu det händer, säger forskningschefen på ABB.

Mellan Stora Ensos och ABB:s utställningar hittar vi det tredje stora dalaföretaget, SSAB:

– Vi är bra på starka och slitstarka stål samt miljö, säger Thomas Hörnfeldt chef för hållbarhet och affärsutveckling.

I SSAB:s utställning måste man använda fantasin mer för att förstå deras innovationer. Vi ser bilar, jordbruksmaskiner och vindkraftverk.

– I vindkraftverk använder man mycket stål i tornet, vi är stora leverantörer till danska vindkraftstillverkaren Vestas.

– Och för att jobba uppe i ett sådant torn behöver man jättehöga skyliftar. Vårt stål används i den allra högsta skyliften som är 112 meter hög. Det är så högt att ställde man den vid stadshuset i Stockholm så får man titta ned på det.

En sådan skylift står på den största lastbilen som får köra på vägarna, 60 ton, och när man vecklat upp och skjutit upp del för del till korgen 112 meter upp så går det åt allt starkare stål ju högre man kommer.

– Längst upp är det vara tre millimeter tjockt och då måste det vara jättestarkt som vårt, förklarar Hörnfeldt.

Det är också rullformat superstarkt SSAB stål, och annat SSAB-stål i världens säkraste bil, Volvos nya X90.

Annons
Annons
Annons