Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polsk chaufför hjälte i otäck incident vid riksväg

/
  • Här var det nära att ett barn i tioårsåldern skadats svårt eller omkommit vid ett tillbud den 22 februari.

För två veckor sedan var det mycket nära en svår olycka i Grängesberg.
– Han fick stopp på långtradaren kanske bara någon billängd från barnet.

Annons

Grängesbergaren Tomas Bergström, 39, blev vittne till händelsen.

Det var fredagen den 22 februari cirka klockan 7.45. Bergström, som bor på Öraberget, hade varit och lämnat sitt barn vid Björkås skola.

Han körde ut ur tunneln snett emot badhuset och hade just svängt vänster på riksvägen för vidare färd till jobbet på ABB.

– Två barn som jag gissar går i årskurs 4 var på väg ut ur tunneln när jag kom. Plötsligt var det en av dem som hoppade ut i riksvägen och samtidigt kom en lågtradare från Ludvikahållet, berättar Bergström.

I brev till kommunen beskriver han händelsen:

"Hur denna chaufför lyckades stanna förstår jag inte, hela ekipaget studsade, han gjorde en hjälteinsats."

Tomas Bergström berättar att den polskregistrerade lågtradaren höll relativt låg fart.

– Hade han kommit brakande i 60, 70 som många gör så hade han aldrig hunnit stanna i tid.

Han konstaterar att många grängesbergare bevittnat tillbud de senaste åren och han kräver nu att kommunen försöker förmå Trafikverket att sätta in åtgärder som höjer säkerheten.

Han är glad över den snabba responsen från kommunen. Planeraren Emma Johansson svarade honom att hon skickat brevet vidare till Trafikverket och att kommunen kommer att ta upp frågan med Trafikverket när parterna träffar varandra i vår. Preliminärt träffas man i maj och Emma Johansson säger att då om inte förr tar hon upp frågan med Trafikverket.

– Men just nu kan vi inte göra så mycket eftersom det är Trafikverkets väg.

Det minsta man kan begära är att ansvariga målar upp det övergångsställe som togs bort för några år sedan, menar Bergström. Men det bästa vore förstås om det byggdes en säker övergång, bro eller tunnel, även om det kan vara svårt att lösa praktiskt

Tomas Bergström avslutar brevet till kommunen:

"Åtminstone jag har efter denna och andra incidenter, blivit övertygad om att det nu bara är en tidsfråga innan vi får den första dödsolyckan. Ett människoliv måste vara värt mer än så!"

Nämnas kan att så sent som förra året hade kommunens gatuchef Anders Axelsson kontakt med Trafikverket i samma ärende. Då fick Axelsson svaret att man sätter upp frågan om passage över riksvägen på en behovslista.

Säkert är det många i Grängesberg som efter den senast dokumenterade händelsen hoppas att "Gränges-ärendet" placeras längst upp på denna lista.

Annons
Annons
Annons