Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Pappa till HVDC Light nominerad till Europas patentpris

/

Den svenske ingenjören Gunnar Asplund nomineras till Europeiska patentverkets (EPO) uppfinnarpris European Inventor Award för sin och ABB Ludvikas uppfinning HVDC Light.

EPO beskriver den "nya" HVDC-light som:

"Banbrytande teknik för högeffektiv och billigare överföring av elkraft – under jord, över långa avstånd och med minimalt ”spill”. HVDC Light är hörnsten i den gröna energiomställningen"

Gunnar Asplund som just nu arbetar för att vinna Trafikverkets upphandling av den första elvägen är mycket glad när DT når honom:

– Jättekul, och fantastiskt att det till slut efter 25 år efter det grundläggande jobbet resulterar i en sådan här nominering.

Ingenjören och uppfinnaren Gunnar Asplund är en av tre nominerade till Europeiska patentverkets uppfinnarpris European Inventor Award i kategorin Industri. Vinnarna av European Inventor Award,tillkännages vid en ceremoni i Paris den 11 juni.

– Med effektiva transporter av kraft genom ledningar under jord och på havsbottnen är det inte längre nödvändigt att bygga luftledningar, vilket minimerar miljöpåverkan, motiverar Benoît Battistelli, chef för EPO nomineringen

– Gunnar Asplunds uppfinning innebär dessutom ett stort steg framåt för integreringen av förnyelsebara energislag i elnäten. Det möjliggör fortsatt omställning mot en allt större andel grön energi, fortsätter Benoît Battistelli.

Asplunds främsta bidrag till högspänningsöverföring via likström, HVDC (High Voltage Direct Current), är enligt EPO utvecklingen av en så kallad spänningsstyv strömriktare (Voltage Source Converter, VSC). Strömriktaren gör övergångarna mellan likströmsnäten och de konventionella växelströmsnäten mer effektiv.

Om du hade varit kvar på HVDC i Ludvika vad skulle du uppfunnit där?

– Jag slutade och började med elvägen för jag vill se mina visioner förverkligade under min livstid. Jag vet av erfarenhet att saker tar tid. Om jag hade varit kvar så hade det handlat om att uppfinna en likströmsbrytare, att utveckla likströmsnät och det har ju utvecklats mycket snabbare än jag kunde ana. Ludvika är ju redan där och ABB:s nya likströmskabel har ju fått en väldig effekt.

Hur går det med elvägsupphandlingen?

– Vi har vassa konkurrenter och respekt för dem men vår lösning är bäst, vi får svaret senare under våren, säger en segerviss Gunnar Asplund.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons