Annons

McDonalds anklagas för att ha sålt rå hamburgare

Det som inte får hända, har av allt att döma hänt ändå. En kvinna hävdar att hon i fredags serverades en hamburgare som inte var helt genomstekt på McDonalds restaurang i Ludvika. Eftersom hon hör till en av riskgrupperna när det gäller infektion av den fruktade listeriabakterien slog hon larm till miljökontorets livsmedelsinspektörer.

– Den här kvinnan hann äta ungefär halva hamburgaren innan hon befarade att det röda i mitten inte var ketchup, säger livsmedelsinspektören Bo-Göran Fransson.

Han tog omgående kontakt med McDonalds, där driftschefen Irfan Ahmad gick igenom kontrollrapporter och rutiner.

Det togs även analyser av hamburgarna hos leverantören, vilka visat att köttet inte innehöll listeriabakterier.

Bo-Göran Fransson nämner att han varit i kontakt med kvinnan och meddelat att hon inte behöver vara orolig för listerian.

Han uttrycker samtidigt en viss förvåning över den här händelsen.

– Det här ska ju inte kunna inträffa, och den utrustning som McDonalds har för tillagning av mat är väldigt avancerad.

En viss förvåning kan också noteras hos McDonalds driftschef, Irfan Ahmad. Han förklarar att säkerhetsrutinerna sedan tidigare är rigorösa och att de skärpts ytterligare ett snäpp:

– Risken för bakterier är minimal. Den här kunden kom dessutom tillbaka med en hamburgare som det var extremt lite kvar av...

– Jag förnekar inte att det kan vara som kunden säger. Men det var i alla fall inget fel på inställningarna av vår utrustning, och grillarna kalibreras regelbundet.

Enligt Irfan Ahmad gjordes en noggrann genomgång av såväl rutiner som utrustning, vilket i praktiken utesluter att en dåligt genomstekt hamburgare skulle ha serverats:

– Men den mänskliga faktorn kan alltid göra fel, tillägger han.

  • Fakta

    Listeriabakterien är allmänt spridd i naturen, och finns på många livsmedelsråvaror.

    Utmärkande för bakterien är att den kan växa i kylskåpstemperatur, i vakuumförpackningar och förpackningar med så kallad modifierad atmosfär.

    Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, exempelvis ättiksinläggningar.

    Vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70 grader, dör bakterien.

    I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida kvinnor.

    De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

    Den vanligaste sjukdomsbilden är blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Även klassiska mag- och tarmbesvär förekommer.

    För riskgrupperna är listeriainfektion en mycket allvarlig sjukdom med hög dödlighet, cirka 20-30 procent.

    Källa: Livsmedelsverket

Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons