Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har trivts bra här

/
  • Liis Rahnel från Estland, här står hon mitt i mellan några ur värdfamiljen, Marit Källgren, till vänster och Lovisa Källgren, till höger.
  • Den ambitiösa tonåringen Liis Rahnel vill studera till läkare och har planer på universitetsstudier i Sverige.

Snart åker utbytesstudenten Liis Rahnel hem till Estland igen efter att ha bott i Ludvika och studerat i två terminer. Hon är mycket nöjd med vistelsen här och kommer att sakna kompisarna och värdfamiljen. Kanske blir det återbesök snart igen och planer finns på universitetsstudier i Sverige.

Annons

När snart 17-åriga Liis Rahnel kom till Sverige i augusti förra året så kunde hon inte ett ord svenska, men hon anpassade sig snabbt och klarade av både språket och studierna på Estetprogrammet.

– Jag ville prova på något nytt, estetiska linjer finns inte I Estland, framför Liis på nästan perfekt svenska.

Liis Rahnel kommer från en by som ligger någon mil utanför Tallin i Estland. När hon gick ut nian sökte hon som utbytesstudent till Sverige via YFU, Youth for Understanding, som är en utbytesorganisation för gymnasielever. Hon tycker Ludvika är lagom stort och är mycket nöjd med vistelsen här. En stor del beror självklart på värdfamiljen Källgren som har två döttrar där Linnea är i samma ålder och Lovisa är några år äldre. Enligt Liis så hade hon lite svårt för svenskan i början men blev allt duktigare på att prata och skriva. Hon blev nyligen en av de bästa i sin klass i ett nationellt prov, i svenska som andraspråk.

– Jag är väl lite språkgalen, skämtar den glada tonåringen.

Liis tycker att den svenska skolan är annorlunda:

– Det är nästan för lugnt i skolan och så har eleverna och lärarna en bra relation, sen är det inte så mycket läxor.

På Högbergsskolan har hon fått många nya vänner som kommer att sakna henne när hon reser hem. Värdfamiljen kommer också att sakna henne.

– Det kommer att bli väldigt tomt här i höst, ingen av tjejerna kommer att vara hemma då. Du kommer väl på besök snart, uttrycker Marit Källgren.

Efter att ha läst två terminer på Estetprogrammet så reser Liis Rahnel nu hem och börjar om i en helt ny inriktning.

– Ja, jag ska börja på naturvetenskaplig linje, jag funderar på att bli läkare, yttrar Liis.

Hur ser du på Sverige?

– Det har varit väldigt bra här, jag skulle kunna tänka mig att bo i Sverige. Kanske kommer jag tillbaka och studerar på universitet.

Annons
Annons
Annons