Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han guidar i gamla finnbyn

/

Igår var det dags för Håns dag i Säfsenveckan. Det bjöds på aktiviteter som kulning, rovdjursföreläsning och en guidad tur den gamla finnbyn.
– Vi är glada för att folk kommer hit och ser den här vackra platsen, säger Marita Holmqvist som är en av arrangörerna.

Annons

Det är på Marita Holmqvist och sambon Sven Södermans gård i Hån som aktiviteterna äger rum. Gården ligger uppe på en höjd och som besökare slås man verkligen av det vackra landskapet.

På vägen upp mot gården står Maja Holm som precis gör sig redo att uppträda med kulning som är typ av traditionell vallmusik som använts i Sverige sedan medeltiden. Efter andra världskriget har det dock endast levt kvar i Dalarna, Härjedalen och Jämtland.

Maja studerar klassisk musik i Stockholm och vill helst hålla på med opera. Det märks dock att även hon trivs med kulningen.

– Det var en upplevelse. När jag började så tittade alla kor upp samtidigt och samlades runtomkring. Det bästa med kulningen är stämningen och ekot.

Maja både kular och sjunger folkvisor för publiken och under kulningen går det att höra toner från Vargsången i Ronja Rövardotter. Hon berättar sedan att det inte finns några bestämda kulningssånger utan att det är mycket improvisation.

– Man får improvisera så jag lade in några toner från Vargsången, säger hon. Vissa kullor hade speciella sångslingor som de sjöng för att kommunicera med andra.

Hon säger sig inte veta vart hon hamnar i framtiden men att målet är att hamna på operascenen.

Arrangören Marita Holmqvist tycker att det är kul att det kommit så många besökare till Håndagen. Hon och sambon äger gården men marken som djuren betar på är ett naturreservat. De otaliga stenar som flyttats och lagts i högar är lämningar från då de boende i den gamla finnbyn gjorde allt för att skapa lite land att odla på.

Sven Söderman berättar att många finnar flyttade till området i slutet av 1500- och början av 1600-talet.

– Den svenska kungen ville bosätta vildmarken och den som flyttade hit fick tio års skattefrihet. Vid den tiden var det många problem i östra Finland så därför flyttade många till det här området.

Han berättar även att den som kan mest om detta är Enar Gustafsson som även håller i den guidningen i Håns finnby.

Enar berättar att han är arvinge till en legendarisk man från området som hette Stor-Pål.

– Det sägs att han var först i Säfsen om man inte räknar med en finne som jag tror hette Nikkarainen. Nikkarainen byggde ett hus som inte var mycket större än en bastu, sen blev han halvstollig och åkte hem.

Enar kan många intressanta och roliga historier från området och det går inte att låta bli att le när man lyssnar på honom.

Det märks att han kan det mesta om byns historia, dess legender och skrönor.

– Jag är född i Dymossen som ligger två kilometer från Hån. Där har jag bott hela livet förutom några år då jag bodde i byn.

Annons
Annons
Annons